• 19/05/2024

Stad trekt 200 000 euro uit voor ondersteuning van klimaattrajecten in 7 Antwerpse scholen

ANTWERPEN – Sinds 2020 kunnen Antwerpse scholen ondersteuning aanvragen voor een klimaattraject. Met zo’n traject zetten ze in op klimaatbewustzijn bij leerkrachten, ouders en leerlingen, of het klimaatrobuuster maken van hun school. Twee keer per jaar kunnen scholen voorstellen indienen. De meest recente inschrijvingsronde van december 2023 leverde zeven goedgekeurde projecten van scholen op, die nu coaching en in totaal 200 000 euro krijgen om hun plannen vorm te geven.

Stad trekt 200 000 euro uit voor ondersteuning van klimaattrajecten in 7 Antwerpse scholen

Om kinderen meer bewust te maken van klimaatuitdagingen in de stad en om de vaak grote gebouwen en oppervlakten van scholen in te schakelen als bufferzone tegen de klimaatverandering, werkte stad Antwerpen een klimaattraject voor scholen uit. Elke Antwerpse school heeft twee keer per jaar de kans om zich daarvoor kandidaat te stellen. Wordt ze gekozen, dan start ze een drie jaar durend traject op om klimaatbewuster of -robuuster te worden. Stad Antwerpen voorziet gedurende de looptijd van het traject coaching, samen met partners zoals MOS Antwerpen, Goodplanet, Djapo en De Klimaten. Die helpt de geselecteerde scholen om vlotter hun doelen te bereiken. Bovenop de coaching kunnen ze ook rekenen op een projectsubsidie van maximaal 30 000 euro.


Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor leefmilieu: ‘Onze scholen maken een aanzienlijk deel uit van het stedelijk patrimonium. Het is dus belangrijk om ook hen mee te nemen in het Antwerpse klimaatverhaal. Dankzij het klimaattraject voor scholen vergroent de stad verder en leren onze leerlingen al op jonge leeftijd over de klimaatverandering en wat we er samen aan kunnen doen.’ Deze nieuwe subsidies brengen het totaal op 52 Antwerpse scholen in een klimaattraject. Zeven scholen voltooiden intussen hun traject voor een natuurspeelplaats. Van de 45 scholen die nog in begeleiding zijn, kozen er 38 voor een klimaatrobuust en zeven voor een klimaatbewust traject. Dit zijn de zeven projecten:

Stedelijke lagere school De Kolibrie (2018 Antwerpen, Markgrave): 30 000 euro om zich te ontpoppen tot een klimaatschool, met focus op duurzame mobiliteit, duurzame voeding en een gezond en energiezuinig binnenklimaat.

Sint-Annacollege 2.3 (Linkeroever): 30 000 euro om haar leerlingen en leerkrachten te overtuigen meer met de fiets te komen. Men wil onder meer een overdekte fietsenstalling voorzien. Daarnaast zal de school tijdens haar nakende energetische verbouwing het klimaat- en energieverhaal vertalen op maat van de leerlingen en ouders.

De Stemstroom en Marco Polo, campus Eikenstraat (2000 Antwerpen): 20 000 euro om hun gedeelde speelplaats deels te ontharden en vergroenen om zo tot meer rust en welbevinden voor de kinderen te komen.

Don Bosco Hoboken: 30 000 euro om de speelplaats van de middenschool om te vormen tot een aangename, klimaatrobuuste omgeving. Deze grote secundaire school ondervindt regelmatig conflicten tussen de leerlingen, ook op de speelplaats. Veel leerlingen komen nauwelijks in contact met natuur en zijn zich onvoldoende bewust van het klimaatprobleem. De school wil hier aan tegemoet komen door het inrichten van een natuurspeelplaats.

 

Stedelijke lagere school De Kleine Stad (2018 Antwerpen-Haringrode): 30 000 euro om haar kleine speelplaats zoveel mogelijk te ontharden en vergroenen, daarmee wil ze fijn en conflictvrij spel aanbieden.

Stedelijke basisschool TipTop (Deurne-Zuid: 30 000 euro om haar speelplaats om te vormen tot een groene, bewegingsvriendelijke plek.

Basisschool voor Buitengewoon onderwijs Het Sas (Ekeren):  30 000 euro om haar dakspeelplaats om te vormen tot een klimaatrobuuste ruimte, aangepast aan de noden en wensen van haar leerlingen met motorische en/of mentale beperking. Meer info vind je hier   (EM – Ondersteunende foto’s van boven naar onder Sint-Agnes Hoboken,  3-hoek Ekeren, Pulhof Berchem, Maria Boodschap Luchtbal – bovenaan het artikel Sint-Agnes Hoboken – Foto’s Tom Cornille)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten