• 12/07/2024

Stad steunt innovatieve bedrijven om te groeien of te internationaliseren

ANTWERPEN – Antwerpen lanceerde een oproep voor innovatieve oplossingen aan kmo’s in het kader van de digitale, circulaire, creatieve of gezondheidseconomie. Een jury selecteerde acht inzendingen die samen 500 000 euro steun krijgen om gerealiseerd te worden.

Claude Marinower (Open Vld), schepen voor economie, innovatie en digitalisering: ‘We maakten als stad opnieuw een fors bedrag vrij om innovatieve bedrijven te helpen groeien of internationaliseren. Tezelfdertijd zetten we volop in op onze vier  economische actielijnen. Zo zorgen we ervoor dat Antwerpen een aantrekkelijke stad met toekomstperspectieven blijft om te ondernemen en te investeren.’ De projecten zijn:

Voor patiënten met urologische problemen zal Minze Health (zie foto) een geautomatiseerd plasdagboek ontwikkelen. Naast de geplaste volumes en tijdstippen, wordt via een app ook bijkomende informatie zoals aandrang, drankinname en urineverlies geregistreerd. De arts krijgt vervolgens alle verzamelde data te zien in een overzicht. Met het gezondheidsplatform van Salvus Health kunnen mensen zelf medische informatie opmeten in de apotheek. Die kunnen ze thuis opvolgen via een app, eventueel met de hulp van een zorgverlener. Het bedrijf zal een bijkomend programma ontwikkelen rond detectie, bewustwording en opvolging van pre-diabetes. Tegelijk wil het aanzetten tot aanpassingen in levensstijl.

Crowdscan maakt gebruik van veilige en energiezuinige radiogolven om nauwkeurig, in real-time en anoniem het aantal aanwezigen op een locatie te bepalen. Deze data kunnen de basis vormen voor tal van slimme mobiliteitstoepassingen zoals crowdmonitoring en een druktebarometer. Een pilootproject in de drukke metrohalte op de Groenplaats kan de start betekenen van een internationale uitrol.

UQUALIFY zal voor de stad een onlineplatform ontwikkelen waarop informatie, inspiratie en projecten rond het verbeteren van digitale vaardigheden worden gecentraliseerd. Het platform zal burgers en bedrijven met opleidingen en jobs matchen, met aandacht voor knelpuntberoepen. Op het softwareplatform van Crowdselling kunnen verenigingen, scholen en andere non-profitorganisaties een kant-en-klare webshop starten met producten van lokale leveranciers. Zo krijgen ze meer inkomsten met minder moeite, in vergelijking met hun traditionele manier van verkopen. Het bedrijf zal inzetten op de groei en internationalisering van dit innovatieve marktplaatsmodel. Expect Me bereidt een online-applicatie voor die hotelgasten in staat stelt de gewenste kamer te vinden en te boeken op basis van een gedetailleerde plattegrond, een kameroverzicht en andere informatie. Met de stedelijke toelage wordt de software verder ontwikkeld tot een commercieel product.

Calidris Bio produceert een voedzaam eiwit uit CO2 en met hernieuwbare energie in een circulair proces. Het eiwit vervangt vismeel en soja in voedsel voor onder meer kweekvis. In een proefproject onderzoekt het bedrijf of dit eiwit – eventueel aangevuld met plantaardige olie – vismeel volledig kan vervangen, en of het aanvullend bijdraagt tot de groei en gezondheid van kweekvis. Als alternatief voor de hoge vleesconsumptie van onze huisdieren wil het nieuwe bedrijf Pets & Planet BV vleesvervangende voeding voor katten ontwikkelen en produceren. Door eiwitten van insecten en plantaardige bronnen te gebruiken, zal het bedrijf gezonde dierenvoeding met een hoge voedingswaarde kunnen produceren die een veel lagere ecologische voetafdruk heeft dan voeding met vlees. (EM / Foto Minze Health)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten