• 10/09/2024

Stad sensibiliseert in Antwerpse fietsstraten en sluit dagwinkel in Deurne

ANTWERPEN – Stad Antwerpen is vandaag in de fietsstraten gestart met het plaatsen van sensibiliseringsborden die de bestaande signalisatie aanvullen. Het eerste bord is opgehangen in de Speelpleinstraat in Merksem.

De stad wil dat alle weggebruikers in haar fietsstraten weten wat de regels zijn. Daarom hangt ze er sensibiliseringsborden op. Daarop staat vermeld dat gemotoriseerd verkeer fietsers niet mag inhalen en dat er een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt. Tegen eind augustus zullen de bestaande fietsstraten in de stad voorzien zijn van de extra borden. Bij het creëren van nieuwe fietsstraten zullen ze meteen worden opgehangen.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘In januari 2012 werd het begrip ‘fietsstraat’ opgenomen in de wegcode. Fietsers kunnen in een fietsstraat die enkele richting is de hele breedte van de rijbaan gebruiken in hun rijrichting. Bij tweerichtingsverkeer mogen ze de helft van de breedte langs de rechterzijde innemen. Motorvoertuigen mogen ook door de straten rijden, maar het is hen niet toegestaan de tweewielers in te halen. De maximumsnelheid die geldt is 30 kilometer per uur. In 2015 werd de Grotehondstraat de eerste fietsstraat in Antwerpen. Intussen is er 19,5 kilometer aan fietsstraten in de stad.’

‘De stad Antwerpen is met dit concept verder aan de slag gegaan en heeft letterlijk ‘rode lopers’ uitgerold op een aantal belangrijke fietsverbindingen naar en in de stad, door verschillende fietsstraten op elkaar te laten aansluiten. De eerste rode lopers werden aangelegd in Antwerpen-Noord en Borgerhout. De stad legt sinds 2020 versneld nieuwe fietsstraten aan. De straten worden als fietsstraat ingericht aan de hand van markeringen en verkeersborden. De fietsstraten die nu versneld zijn aangelegd krijgen op termijn ook het kenmerkende rode asfalt en zullen onderdeel uitmaken van grotere verbindingen.  Als we meer mensen op de fiets willen krijgen, moeten we comfortabele en veilige infrastructuur kunnen aanbieden. Fietsstraten bieden die toegevoegde waarde.’

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om een inrichting in de Ter Rivierenlaan in Deurne te sluiten. De zaak blijft gedurende een maand, tot en met dinsdag 13  juli, dicht wegens illegale feiten. Tijdens een gecoördineerde actie troffen de politie en de dienst Douane verdovende middelen aan in een dagwinkel in de Ter Rivierenlaan. Ze vonden er onder meer veertien apart verpakte dosissen cannabis met een totaal gewicht van 11,6 gram aan, drie  dosissen hasjiesj met een totaal gewicht van 2,8 gram en een dosis cocaine (0,8 gram). De middelen werden gevonden onder de toonbank en in de kassa. Verder werd er 1 645,37 euro cash aangetroffen.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA):  ‘De vaststellingen van de politie wijzen erop dat in de inrichting herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met verkoop, aflevering of het vergemakkelijken van het gebruik van drugs. Dit heeft een negatieve impact op de buurt, wat nog versterkt wordt door de aanwezigheid van verschillende scholen. Hierdoor wordt ook de schoolgaande jeugd met deze praktijken geconfronteerd. De aanwezigheid van deze zaak zorgt voor een duidelijk gevaar voor verstoring van de openbare orde en veiligheid. Een sluiting van een maand is noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of verkopers te ontmoedigen. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten