Stad realiseert zes kilometer lange groene wandelpromenade langs Schelde
ANTWERPEN – Bureau Bas Smets uit Sint-Joost-ten-Node, een door de stad aangesteld ontwerpteam, begint met de uitwerking van een masterplan en ontwerp voor de nieuwe Scheldeboorden op Linkeroever om een zes kilometer lange wandelpromenade te realiseren.
De Vlaamse Waterweg nv plant een ophoging van de dijken op Linkeroever om het binnenland te beschermen bij overstromingen. Deze werken vormen een kans om de publieke ruimte heraan te leggen. Wandelaars zullen er kunnen genieten van de unieke natuur en vergezichten die Linkeroever zo typeren. De stad ambieert een klimaatrobuust en recreatief park langs de Scheldeboorden met aandacht voor het verleden van de locatie, het contact met de Schelde, en met het Frederik van Eedenplein als toegangspoort.
Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling en haven: ‘Met de heraanleg van de Scheldeboorden op Linkeroever combineren we het nuttige met het aangename. We vrijwaren het binnenland voor overstromingen, maar creëren tegelijkertijd een plek waar de inwoners van Linkeroever en de stad zich kunnen ontspannen en uitleven. Op de ophoging van de dijk zal men onafgebroken langs de Schelde kunnen flaneren en op verschillende uitkijkpunten en steigers terug het contact vinden met het water. Door voldoende ruimte voor recreatie, wordt Linkeroever één van dé trekpleisters van Antwerpen.’
Claude Marinower (Open Vld), schepen voor openbaar domein: ‘We willen met dit Masterplan een perspectief geven op natuur en recreatie doorlopend van Galgenweel tot Blokkersdijk langsheen onze Linkerscheldeoever. Dit is een volledige herinrichting die voor bewoners én bezoekers Linkeroever opnieuw een volwaardige plek geeft in onze stad. Het onthardingsproject Gloriantlaan, dat binnenkort al van start gaat, is alvast een eerste stap in de goede richting om onze Linkerscheldeoever te verblauwen en te vergroenen.’
Samen met een team onder leiding van Bureau Bas Smets zullen buurtbewoners, lokale horeca, verenigingen en experten het masterplan definitief vorm geven. aan het masterplan. Op panelen staat meer informatie over de ambities en plannen per zone. Op zaterdag 12 en woensdag 16 juni trekt het ontwerpteam met een bakfiets de woonwijken en speelzones van Linkeroever in om buurtbewoners te informeren en hen de kans te geven hun dromen voor de oevers van de Schelde te formuleren. In het ‘Werkatelier Scheldeboorden Linkeroever’ is er ruimte voor co-productief ontwerp: ontwerpers en diverse types gebruikers verrijken er elkaar met hun kennis en lokale expertise. In een latere fase worden ook nog ruimere participatiemomenten georganiseerd.
Bij stormtij, een combinatie van een springtij en een noordwesterstorm op zee, krijgen de dijken langs de Schelde af te rekenen met grote hoeveelheden water die met een enorme kracht de Schelde binnenkomen. Studies wezen uit dat de dijken vandaag niet hoog genoeg zijn om stormen het hoofd te bieden. De stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering brengt bovendien extra risico’s met zich mee. Om Linkeroever te beschermen tegen overstromingen vanuit de Schelde verhoogt waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv verhoogt de dijken op Linkeroever ongeveer met één meter tot 9,25 meter. Het Masterplan Scheldeboorden Linkeroever zou klaar moeten zijn in de zomer van 2022. Eens goedgekeurd kan het ontwerpproces van de noordelijke en zuidelijke zone starten. Als alles goed gaat, zijn de eerste ingrepen vanaf eind 2023 zichtbaar. (EM /Foto Frederik Beyens )