• 08/09/2024

Stad, provincie en fietsersbond promoten woon-werkverkeer per fiets

ANTWERPEN – Het verbinden van het functionele en recreatieve fietsverkeer is één van de hoofddoelstellingen van De Grote Versnelling. Wie tijdens het weekend fietst, kan dat ook tijdens de week naar het werk en omgekeerd.

Via de fietsdeal ‘Verknoopt naar het werk’ verbindt men het bestaande netwerk aan (recreatieve) fietsknooppunten en recreatieve fietsroutes met verschillende bedrijven(zones). Via tijdelijke bewegwijzering naar bedrijven, vertrekkende vanuit het recreatieve fietsnetwerk, doet men zo bij recreatieve fietsers de reflex ontstaan dat ze ook met de fiets naar het werk kunnen en dat ze in veel gevallen van dezelfde recreatieve fietsroutes gebruik kunnen maken. De bewegwijzering wordt aangebracht tijdens de maand september op het grondgebied van de WK Wielrennen-steden (Leuven, Antwerpen, Brugge, Knokke-Heist). De bewegwijzering is in eerste instantie tijdelijk (tot na het WK), maar via deze campagne beoogt men ook op langere termijn samenwerkingsverbanden tussen mobiliteitsdiensten en toeristische diensten met het oog op een onderlinge versterking van elkaars netwerken en communicatie. Deze campagne loopt in samenwerking met bedrijven die deelnemen aan Bike to Work / Bike for Life (www.biketowork.be).

Wies Callens (rechts op de foto), woordvoerder Fietsersbond vzw: ‘Door potentiële fietsers naar het werk te wijzen op de mogelijkheden van recreatieve routes, zetten we hen op weg naar een duurzaam en veilig woon-werkverkeer. Via deze campagne realiseren we dat werknemers worden geholpen een veilige en ontspannen route naar het werk te vinden, via autoluwe wegen. Dit draagt bij aan de (geestelijke) gezondheid van werknemers, verlaagt de parkeerdruk bij het bedrijf en zorgt voor meer duurzame verplaatsingen. Bovendien worden recreatieve fietsers bewust van welke bedrijven(zones) er in de buurt liggen. Het is dus tevens een sensibiliseringscampagne voor het grote publiek.’

Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken: ‘Door recreatieve fietsroutes in te schakelen voor het woon-werkverkeer kunnen we het nog veiliger maken voor fietsers. Deze fietsdeal past perfect in onze doelstelling om recreatief en functioneel fietsen nauwer bij elkaar te laten aansluiten.’ Luk Lemmens (N-VA, midden op de foto), gedeputeerde Provincie Antwerpen bevoegd voor Mobiliteit: ‘Provincie Antwerpen heeft een ruim netwerk van functionele en recreatieve fietsroutes. Toerisme Provincie Antwerpen analyseerde de voorbije fietszomer met behulp van digitale tellers, verspreid over het fietsknooppuntennetwerk in de provincie. Hoewel de natte zomer voor een dipje zorgde, blijken de recreatieve fietsroutes het goed te doen.’

Koen Kennis (N-VA, links op de foto), schepen voor mobiliteit Stad Antwerpen: ‘In Antwerpen verkiezen al heel wat werknemers voor de fiets voor hun woon-werkverkeer. Uit een bevraging van Slim naar Antwerpen blijkt dat ten opzicht van 2016 bijkomend 26 procent van de Antwerpse werknemers de auto voortaan laat staan om te pendelen. Dat heeft te maken met onze investeringen in infrastructuur, maar ook met onze proactieve benadering van bedrijven en hun personeel. De Stad Antwerpen steunt werknemers die de auto thuislaten en de fiets naar het werk nemen zolang hun route door het Antwerpse hindergebied loopt (Antwerpen en Zwijndrecht). In 2022 verwachten we bovendien de uitrol van een netwerk van 1 650 e-bikes in de Vervoerregio Antwerpen. Dat moet een boost geven aan de Antwerpse modal shift.’ (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten