• 19/05/2024

Stad opent eerste toegankelijk speelbos Hof De Bist in Ekeren

EKEREN – Vandaag opende stad Antwerpen het eerste toegankelijk speelbos in park Hof De Bist in Ekeren. Dit stuk speelnatuur van 17.500 m² bevat toegankelijke speelelementen en infrastructuur zodat ook kinderen met een beperking zorgeloos kunnen spelen en ontdekken. De stad zet zo in op meer en toegankelijke speelnatuur in Antwerpen, zodat ook kinderen met een beperking maximaal kunnen deelnemen aan de samenleving. Deze actie kadert binnen het toegankelijkheidsplan dat begin 2022 werd gelanceerd.

Park Hof De Bist in Ekeren, bleek na onderzoek de meest geschikte plek. Er waren hier verschillende gunstige randvoorwaarden aanwezig: parking met parkeerplaatsen voor personen met een handicap, brede fietsenstalling, brede en effen paden richting het speelbos, toegankelijk sanitair in de nabijheid, …

Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar (Vooruit): “We zijn als stad erg trots op dit eerste speelbos dat volledig toegankelijk is, want alle kinderen en ouders moeten kunnen spelen in onze stad. Dit is enorm belangrijk voor iedereen met een beperking, maar bijvoorbeeld ook voor gezinnen die met de kinderwagen onderweg zijn, of grootouders die slecht te been zijn. Dankzij deze aanpassingen kan iedereen onbeperkt genieten van het speelbos.”

Kinderen met en zonder beperking kunnen in speelbos Hof De Bist op avontuur trekken, zich vuil maken of tot rust komen via een van de uitgewerkte toegankelijke activiteiten. Op een infobord bij de ingang van het speelbos kunnen bezoekers de uitleg over de spelletjes lezen, of de QR-code scannen om de info online te lezen of te beluisteren via audiodescriptie. Binnenkort komt er online ook een visueel stappenplan, waardoor kinderen en begeleiders hun bezoek aan het speelbos maximaal kunnen voorbereiden. Die info wordt binnenkort ook beschikbaar via een filmpje in Vlaamse gebarentaal.

Bezoekers kunnen de speelzones bereiken via een breed effen pad, dat ook toegankelijk is voor kinderen in een rolstoel. De speelconstructies en -activiteiten zijn zo toegankelijk mogelijk gemaakt voor alle kinderen. Er zijn onder andere constructies van wilgentakken, tipi’s uit takken, een rustbank en tafeltjes van verschillende hoogte.

Een speelterrein kan pas integraal toegankelijk genoemd worden als het voldoet aan enkele voorwaarden. De stad houdt dan ook zoveel mogelijk rekening met die vereisten bij het (ver)bouwen van speelterreinen. De Robinsontuin op Linkeroever was het eerste toegankelijke speelterrein in Antwerpen. Ook bij de heraanleg van de speelterreinen in het Nachtegalenpark en Steytelinckpark ging er extra aandacht naar die vereisten voor toegankelijkheid.

Op de website www.toegankelijkantwerpen.be bundelt de stad alle toegankelijkheidsinformatie voor Antwerpenaren en bezoekers met en zonder beperking, gaande van beleid tot aanbod en dienstverlening.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten