• 25/02/2024

Stad ondersteunt experimenteel jeugdwerk, werken toren Den Bell hervat

ANTWERPEN – Stad Antwerpen ondersteunt sinds vorig jaar acht  vernieuwende organisaties of projecten die reageerden op de oproep voor experimenteel jeugdwerk. Ze lanceert nu een nieuwe oproep, met specifieke focus op wijkgerichte werkingen en mentaal welzijn.

Jinnih Beels (sp.a), schepen voor jeugd en onderwijs: ‘Antwerpen ondersteunt al lang verschillende jeugdpartners in de stad. In februari 2020 lanceerden we aanvullend een oproep voor experimenteel jeugdwerk. Het gaat daarbij om de ondersteuning van nieuwe werkingen die vernieuwend zijn op het vlak van methodiek, inhoud, doelgroep, locaties, samenwerking of ruimte-invulling. Dit kan bijvoorbeeld gaan over nieuwe media, cross-overs tussen disciplines of domeinen, onderbelichte doelgroepen of het verbinden van doelgroepen, creatief omgaan met bepaalde sociale uitdagingen, nieuwe competentiegerichte methodieken of interessante laagdrempelige concepten in publiek domein of op bijzondere locaties…In oktober 2020 startten acht geselecteerde organisaties als jeugdpartners van de stad als resultaat van deze oproep. Als aanvulling op het aanbod van de geselecteerde en bestaande werkingen, besliste de stad om in 2021 een nieuwe oproep voor experimenteel jeugdwerk te lanceren.’

Deze nieuwe oproep focust op twee thema’s: een wijkgerichte, laagdrempelige werking en mentaal welbevinden. Van organisaties die intekenen voor de wijkgerichte werking wordt verwacht dat ze aan de slag gaan met kwetsbare kinderen en/of jongeren in vijf specifieke wijken die momenteel weinig tot geen jeugdwerk voorhanden hebben. Daarnaast staat het mentaal welbevinden van jongeren centraal. Dat mentale welzijn staat al enige tijd onder druk, mede door de effecten van de coronacrisis.

Beels: ‘Iedere jongere in onze stad moet zijn of haar weg kunnen vinden naar een jeugdwerking in de buurt. Daarom richten we ons in deze tweede oproep specifiek op werkingen met een wijkgebonden, laagdrempelige aanpak die bovendien een zeer inclusief aanbod bieden. Daarnaast is er ook specifieke focus op het mentale welbevinden. Want kinderen en jongeren kunnen pas ten volle groeien en hun talenten ontplooien als ze zich ook goed in hun vel voelen. Die nood hebben deze coronatijden eens te meer bewezen.’ De ondersteuning bedraagt maximaal 75 000 euro voor de looptijd van het project (tot zaterdag 31 december 2022). Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met maandag 19 april. Meer info staat op www.antwerpen.be/experimenteeljeugdwerk.

Vandaag hernemen de herstellingswerken aan de toren van Den Bell op het Francis Wellesplein in Antwerpen. Als alles volgens plan verloopt, dan eindigen deze werken midden 2023. Begin 2019 is de renovatie aan de gevels van het stedelijke administratieve gebouw Den Bell gestart. De herstellingen aan het driehoekige gebouw tussen de Sint-Laureisstraat, Diercxsensstraat en de Boudewijnsstraat zijn afgelopen, maar die aan het torengebouw blijken veel omvangrijker dan voorzien. Dit kon niet opgenomen worden in de opdracht van de initiële aannemer. Via een nieuwe aanbestedingsprocedure heeft AG Vespa bouwfirma Denys nv aangesteld om de toren verder onder handen te nemen. Er komt een nieuwe stelling rondom het gebouw. Voor de opbouw wordt de Boudewijnsstraat vanaf maandag 29 maart tijdelijk afgesloten. Aan de kant van het Francis Wellesplein is een veiligheidstunnel voorzien zodat het gebouw via de hoofdingang steeds toegankelijk blijft voor bezoekers. In een volgende fase wordt er een torenkraan voor het torengebouw geplaatst. (EM / Foto antwerpen.be)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten