• 24/05/2024

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg

Stad neemt extra maatregelen tegen peuken

ANTWERPEN – Stad Antwerpen doet voortdurend inspanningen om de straten schoon en peukenvrij te houden. Die strijd wordt nu opgevoerd door een reeks nieuwe maatregelen. Met een combinatie van extra asbakken op openbare plaatsen, uitdeelacties en gratis beschikbare zakasbakjes, gaat de stad resoluut de confrontatie aan met dit hardnekkige probleem.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: “Bijna de helft van het zwerfvuil in onze stad bestaat uit sigarettenpeuken. Dat ziet er niet alleen smerig uit in het straatbeeld, die peuken zijn ook lastig en vervelend om op te kuisen voor onze ploegen van stadsreiniging. Een sigarettenpeuk is niet biologisch afbreekbaar, bestaat uit schadelijke microplastics en chemicaliën, en die kleine deeltjes komen terecht in ons leefmilieu. Denk dus even na wanneer je je sigaret rookt: hou ze bij of gooi ze in de vuilnisbak. Daar staan ze er ook voor. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van respect voor anderen.”

Van de meer dan 4000 vuilnisbakken in Antwerpen en haar districten zijn er nu al 2200 uitgerust met een asbak. Vanaf mei worden er 500 asbakken bijgeplaatst. De uitrol hiervan start op Linkeroever. Deze extra voorzieningen maken het voor rokers eenvoudiger om hun peuken correct weg te gooien.

Stad Antwerpen wil ook inzetten op het bekender maken van het herbruikbare zakasbakje voor wanneer er geen asbakken ter beschikking zijn. Daarom zullen promoteams de komende maanden zakasbakjes uitdelen aan rokers op verschillende stedelijke evenementen zoals de 11 juliviering, de Antwerp Pride en de Bollekesfeesten. De zakasbakjes moedigen rokers aan om hun peuken veilig op te bergen en maken hen bewust van de impact van peuken op het milieu en de openbare ruimte.

Daarnaast zijn de zakasbakjes ook gratis beschikbaar op een twintigtal stedelijke locaties waaronder de stadswinkel, de recyclageparken en een aantal culturele ontmoetingscentra.

Naast deze publieksgerichte acties, neemt stad Antwerpen als werkgever ook intern actie. Op 95 stedelijke locaties werden zakasbakjes uitgedeeld aan rokende medewerkers, met als doel een voorbeeldfunctie te vervullen en het belang van een schone en rookvrije stad te benadrukken. Zo kunnen stadsmedewerkers andere rokers mee wijzen op het gemak van een zakasbakje.

Zie ook onze berichtgeving van 15 december 2023

Foto Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten