Stad Mortsel heeft plaats voor 70 OekraÎners, Fibelnetwerk in Aartselaar
MORTSEL – Stad Mortsel deed al een algemene oproep aan al onze inwoners om zich aan te melden voor de federale campagne #PlekVrij. En met succes. Verschillende inwoners gaven aan dat ze bereid zijn om eventueel Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen.
Burgemeester Erik Broeckx (N-VA): ‘Maar als lokaal bestuur gaan we verder. Vlaanderen zal de komende maanden opvangplekken voorzien voor de vluchtelingen die in ons land terechtkomen. Ook Mortsel zal zijn steentje bijdragen. Net zoals andere lokale besturen gingen we op zoek naar opvangplekken waar we vluchtelingen collectief kunnen opvangen, naast het initiatief van #PlekVrij, waarbij vluchtelingen in private woningen terechtkomen. We beslisten om op de Meerminnecampus collectief opvangplekken te creëren. Meer specifiek zullen we een 70-tal plaatsen inrichten, verspreid over de Meerminne 2 en Meerminne 6. Meerminne 2 staat op dit moment leeg. In Meerminne 6 zal de leegstaande vleugel van het gebouw (aan de zijde van de Elf-julistraat) ingericht worden als collectieve noodopvang. Dat wil zeggen dat het vroegere woonzorgcentrum, dat momenteel leegstaat, in sneltempo opnieuw zal worden omgevormd tot bewoonbare units. Op de eerste en tweede verdieping komen er slaapkamers met badkamer. Op het gelijkvloers en de derde verdieping is er ruimte om te koken en te ontmoeten. De bedoeling is om al deze kamers in de loop van april gereed te hebben om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.’
In Aartselaar werd vandaag de symbolische eerste spadesteek gezet voor het fibernetwerk van Fiberklaar. Na dit officiële startschot begint Fiberklaar op maandag 21 maart met de grondwerken. Fiberklaar werkt daarvoor nauw samen met het lokale bestuur en een ervaren team van aannemer Solutions30 Belgium, dat de werken in goede banen leidt. De werken zullen klaar zijn in maart 2023.
Fiberklaar ging vorig jaar officieel van start met de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Het bedrijf heeft de ambitie om een verankerde investering te doen van meer dan tweeënhalf miljard euro en zo tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een fiberaansluiting in huis. Daarmee realiseert de speler een investering met de grootte van de werken aan de Oosterweelverbinding.
Fiberklaar wil fiberaansluitingen toegankelijk maken voor de inwoners van kleinere gemeenten en provinciesteden, niet enkel voor wie in het centrum van grote steden woont. Met de eerste spadesteek in Aartselaar neemt Fiberklaar een volgende stap in de uitrol van fiber in Vlaanderen. In de Antwerpse gemeente wordt het fibernetwerk 76 kilometer lang, en gaat langs 6 655 woningen en bedrijven. De werken starten nu al, waarna de eerste inwoners van de gemeente als alles goed gaat al in het najaar zullen kunnen genieten van een fiberverbinding in hun woning. De uitrol van het glasvezelnetwerk moet in maart van volgend jaar afgerond zijn.
Burgemeester Sophie De Wit (N-VA, links op de foto): ‘We zijn trots dat we onze inwoners samen met Fiberklaar nu al een fibernetwerk kunnen aanbieden. Dit zal voor onze gezinnen een wereld van verschil betekenen. Samen met Fiberklaar en de aannemer zorgt de gemeente ervoor dat eventuele overlast door de aanleg van het netwerk tot een minimum beperkt wordt: op de meeste plaatsen zijn de werken al na twee dagen afgerond.’ (EM / Foto Fiberklaar)