• 12/07/2024

Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest

Stad Mechelen werkt een vernieuwde evenementenkalender uit

MECHELEN – Mechelen telt heel wat evenementen. Om dat aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, is er nu een vernieuwde evenementenkalender uitgewerkt. Ambities in de visie zijn kansen voor vernieuwing, een betere spreiding en meer diversiteit. Via Mechelen Feest treedt het stadsbestuur zelf op als organisator en tegelijk zijn er ook een heleboel andere initiatieven op het Mechelse grondgebied. Via het evenementenloket worden deze organisatoren zoveel mogelijk ondersteund. 

Dat heeft de voorbije jaren gezorgd voor veel nieuwe evenementen, die nu uitgroeien tot vaste waardes in De Zomer is van Mechelen en Mechelen Houdt Je Warm. Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest: ‘De Koer, Mechelen Beach, BROEK, Predikheerlijke Zomer en Mechelen in Vuur en Vlam krijgen een prominente plek in de nieuwe kalender. Maanrock telt voortaan drie volwaardige dagen. Parkpop maken we groener en diverser. We leggen in 2024 tijdens heel wat evenementen ook volop de link met het festival Construct Europe. Dat doen we bijvoorbeeld met enkele ideeënfestivals.’ 

Andere opvallende wijzigingen zijn de ambities met Sinststad, voortaan de opener van Mechelen Houdt Je Warm. PODVIS (MHJW) en BROEK (DZIVM) verruimen de winter en de zomer naar meer dan muziek. Mechelen in Vuur en Vlam zal in samenwerking met Mechelen Meemaken verruimd worden naar andere delen van de binnenstad, ter ondersteuning van het hele handelsapparaat. Predikheerlijke Zomer zal draaien rond 25 jaar Jazzzolder en een hommage aan Jo Leemans. Zodra de Predikherenkerk klaar is, komt er ook een Predikheerlijke Winter. De autovrije zondag krijgt per jaar een duidelijke identiteit en insteek, ondersteund door het autovrije karakter. Dit jaar is Dansstorm de invulling. In 2024 organiseert het lokaal bestuur dan het slotfeest van Construct Europe. De nieuwe evenementenkalender gaat dus om een versterking en vernieuwing, maar ook om een rationalisering. Het mondiale muziekaanbod van voorheen Ottertrotter wordt een volwaardig deel van de vernieuwde Parkpop. 

Calvo: ‘Het totaalaantal aan evenementen bewaken, is belangrijk in functie van de leefbaarheid en de draagkracht van handel en bewoners. Alleen als we ook keuzes maken, kunnen we nieuwe initiatieven kansen geven.’ In die vernieuwde visie zal ook M-FAIR verder kunnen groeien. 

Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen van Mondiaal beleid: ‘In Mechelen hebben we een sterke traditie om samen met vrijwilligers en middenveld prachtige evenementen op te zetten. Zo wordt M-Fair, een samenwerking met Mechelen Mondiaal, verdiept. We laten M-Fair groeien tot een volwaardig ideeënfestival, maar ook een echt familiaal wereldfeest, net zoals voorheen Ottertrotter, waar iedereen zich welkom voelt.

Ook de Mondiale Kerstmarkt krijgt een vaste plek op de kalender en wordt georganiseerd in het weekend waarin ook Mechelen in Vuur en Vlam plaatsvindt.’ Een belangrijke rode draad doorheen het nieuwe evenementenaanbod is de aandacht voor kinderen, jongeren en gezinnen. 

Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen van jeugd: ‘De grote meerwaarde van de evenementenkalender is de spreiding en de diversiteit van activiteiten. Voor ieder wat wils, een gans jaar door. Daarbij zetten we maximaal in op de kind- en jeugdvriendelijkheid van alle stadsactiviteiten. Mechelen is ook van onze jeugd.’

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten