• 18/07/2024

Stad Mechelen reduceert kerstverlichting tot 10 procent maar behoudt sfeer

MECHELEN – Tijdens de winterperiode wordt het centrum van Mechelen steeds op een originele en sfeervolle manier versierd. Dat is dit jaar niet anders. Recent werd gestart met het ophangen van de kerstverlichting in het kernwinkelgebied. Door de dure energieprijzen neemt het stadsbestuur maatregelen om het verbruik van de verlichting te beperken.

De kerstverlichting verschijnt weer in het straatbeeld. Dit zorgt elke eindejaarperiode voor sfeer in de stad. Die sfeer wil de stad absoluut behouden. Er worden wel enkele ingrepen gedaan met het oog op de dure energieprijzen.

Greet Geypen (Open Vld, zie foto), schepen van economie: ‘De eindejaarperiode is belangrijk voor de handelaars. Daarom dat we net als voorgaande jaren onze stad op een sfeervolle manier zullen verlichten. We nemen wel maatregelen om het energieverbruik te verminderen. We passen de vernieuwde led-technologie al maximaal toe, maar we gaan nu nog een tandje bijsteken. Heel de te verlichten oppervlakte zal vanaf nu verlicht worden door middel van leds. Daarnaast gaan we de helft van deze verlichting op 36 volt laten branden. Het stadhuis geven we continu een basisverlichting. Hierdoor kunnen we de verlichting die het gebouw vanop afstand aanstraalt, uitschakelen. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat we het totale verbruik reduceren tot tien procent ten opzichte van vorig jaar.’

Het aanstralen van het stadhuis en de directe omgeving gebeurt tussen Kerstmis en Nieuwjaar continu. Op andere dagen zal de verlichting branden tussen 16 en 24 uur. Tussen maandag 9 januari en woensdag 1 februari wordt het stadhuis niet aangestraald en zal een basisverlichting zorgen voor de sfeer. De kerstverlichting in de winkelstraten blijft wel branden op dezelfde uren als de voorgaande jaren. De firma Blachère Illumination hangt vandaag de kerstverlichting in de Hoogstraat en zijn omgeving. De werken voor het aanstralen van het stadhuis worden uitgevoerd tussen vrijdag 4 en dinsdag 8 november.

Patrick Princen (Groen), schepen van openbare werken:  ‘Door de energiecrisis, maar ook door werkzaamheden in de binnenstad, is de aanpak wat anders dan de voorbije jaren. Toch willen we niet inboeten op gezelligheid: de eindejaarperiode blijft een periode van verbondenheid en van feest, daar willen we als stadsbestuur ook op blijven inzetten. Uiteraard gaan we de komende winter ook gevoelig besparen op ons globale energieverbruik, maar dat kan ook met behoud van de kerstverlichting. De verlichting bestaat dus net als de voorbij jaren uit meer dan 300 000 energiezuinige lampjes en een 100-tal overspanningen. Door de huidige werkzaamheden in de Geitestraat kunnen de ornamenten daar niet zoals gewoonlijk opgehangen worden aan de overspanningen boven de straat. Daarom plaatsen we de ornamenten als een soort toegangspoort aan beide uiteinden, zodat de mensen uitgenodigd worden om de straat in te wandelen. De poorten zijn aan beide zijden gedecoreerd, waardoor je ook in de straat van de versiering kunt genieten.’ De kerstverlichting wordt voorzien in de winkelstraten van de binnenstad, op pleinen en hotspots in de binnenstad en in de deelgemeenten. In de deelgemeenten zal telkens een opvallende plaats gedecoreerd worden. Meestal is dit het bestaande oud gemeentehuis. (EM / Foto Open Vld).

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten