• 27/05/2024

Stad Mechelen organiseert een spectrum van activiteiten in het teken van autisme

MECHELEN – Naar aanleiding van Autism Awareness day op dinsdag 2 april, organiseert de stad Mechelen in samenwerking met verschillende partners een maand lang activiteiten over het thema autisme. Geïnteresseerden kunnen een boekvoorstelling, kunstexpo en/of een panelgesprek bijwonen om enerzijds gedeelde ervaringen te delen en anderzijds beter te begrijpen hoe om te gaan met autisme. Maar ook voor personen met autisme zelf is er aanbod, zoals een stil museumbezoek, een workshop beeldende expressie of safe spaces waar zij op een veilige manier elkaar kunnen ontmoeten. Kersverse organisatie ‘Auticity’, een feitelijke vereniging van ouders die een kind hebben met autisme, kent ook zijn officiële opstart tijdens deze belangrijke maand. 

 In Vlaanderen leven ongeveer 42 000 mensen met één of andere vorm van autisme, dat is een kans van één op 150 bij de geboorte op een vorm van autisme. Kenmerkend is ook dat het vaker voorkomt bij jongens dan meisjes, een verhouding drie à vier jongens tegen één meisje. Kennis over autisme, wat het inhoudt en hoe er mee om te gaan is nog niet wijdverspreid. Naar aanleiding van Autism Awareness Day, zet Stad Mechelen er als autismevriendelijke stad er daarom op in om breed te informeren en te sensibiliseren. Een overzicht:

 Op dinsdag 2 april vertelt Katelijne Bervoets tijdens de boekvoorstelling ‘Helpinaut’ over de zoektocht die ze als moeder van een zoon met autisme aflegde. Samen met het boek komt ook een tienwekenprogramma met oefeningen voor ouders van kinderen met autisme.  Op de bovenverdieping van Cinema Lumière vind je de Kunstexpo A(UTISME) TOT Z, waar elk kunstwerk de unieke talenten en perspectieven van personen met autisme in de schijnwerpers zet. De expo loopt van woensdag 3 tot en met dinsdag 30 april. De feestelijke opening vindt plaats op 3 april, om 19.30 uur met schepen Rina Rabau Nkandu (Voor Mechelen), Stiene van Mind-Z en Steven van Auticity

Op zondag 14 april vindt in Cinema Lumière een autismevriendelijke filmvoorstelling plaats. Hier worden onzichtbare drempels weggenomen, zodat personen met autisme en hun netwerk ontspannen naar de cinema kunnen gaan. De film is een familiefilm, en is dus ook toegankelijk voor kinderen vanaf zes jaar. De muziek staat zachter, de lichten zijn gedimd en in de zaal is er een duidelijke, helder gesignaleerde, veilige omgeving.

Op 14 april is het ook mogelijk om deel te nemen aan een Autizondag, een samenwerking tussen café Het Maanlicht en Mind-Z. De Autizondag  is een begeleid bezoek in besloten groep aan de kunstexpo, de autismevriendelijke filmvoorstelling en achteraf een drankje in Café Het Maanlicht. De Autizondag is er voor jongeren van ouder dan twaalf jaar en volwassenen met autisme (en hun netwerk). Op maandag 15 en dinsdag 16 april vindt in het BlinkHuis, in samenwerking met BlinkOut een panelgesprek en ontmoetingsmoment plaats, waar verbinding met personen met autisme centraal staat, een introductie in hun leefwereld, om meer wederzijds begrip te krijgen. Vrijdag 19 april organiseert Blinkout een prikkelarm bezoek aan Museum, Hof van Busleyden, om ook van kunst te genieten zonder drukte. Op  zaterdag 20 april is er een optreden in Café Het Maanlicht van iCE KiNG, het soloproject van Bas L.G. Verdin, ervaringsdeskundige in autisme, filosoof en politoloog.

Op woensdag 24 april is er een lezing De wondere wereld van de A-Denkersmet Stiene Van den Eynde, Auticoach en praktijkcoördinator van praktijk Mind-Z, waar ze uitlegt waarom autisme ook verrijkend kan zijn voor iedereen, personen met autisme én hun omgeving. Op zaterdag 27 april kan je naar Autistimistisch Café van Aanbeeld, waar je andere mensen met autisme in een veilige omgeving kan ontmoeten. Mensen met drempelvrees mogen hun favoriete gezelschapsspel of muziekinstrument meenemen. Elke maandag, woensdag en vrijdag organiseert Aanbeeld  een workshop, waar mensen met autisme kunnen kennismaken met beeldende expressie. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten