• 19/07/2024

Stad Mechelen maakt rouw en verlies bespreekbaar in een najaarsprogramma

MECHELEN – Voor velen is het moeilijk om te rouwen. We hebben de neiging om ons sterk te houden en gaan er daardoor soms met een boog omheen. Toch klinkt de stem van verscheidene rouwtherapeuten en psychologen helder: je kan er niet omheen, rouwen moet je doen. Daarom stelt stad Mechelen tijdens de maanden oktober, november en december een troostend najaarsprogramma voor rond rouw en verlies.

Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen van burgerzaken en dienstverlening: ‘We ondersteunen mensen bij het correct en efficiënt afhandelen van administratieve zaken bij sterfgevallen, maar het engagement van onze stad reikt verder. Daarom engageren we ons elk jaar tot het bouwen van een najaarsprogramma rond rouw en verlies. Zo bieden we mensen handvaten om met zo’n moeilijk periode om te gaan.’

Gabriella De Francesco (Groen), schepen voor welzijn: ‘Een overlijden verwerken verloopt voor iedereen anders. Voor de meeste mensen is het belangrijk dat ze erover kunnen en mogen praten. Toch kan het voor sommigen moeilijk bespreekbaar zijn. Via zelfhulpgroepen of psychologische hulp kunnen mensen wel de nodige steun vinden. Met ons najaarsprogramma willen we rouw en verlies bespreekbaar maken, we willen de Mechelaars inzicht en de weg naar hulp of ondersteuning bieden.’ Met de herfst voor de deur worden de dagen korter en de avonden donkerder. Een reden te meer om te kiezen voor een verbindend en warm najaarsprogramma. Contempo VZW en Palliatief Netwerk Mechelen houden een lezing, waarna je deel kan nemen aan een gespreksgroep. Dagmar Sels van de groepspraktijk Verbinding in Verlies gaat samen met de Mechelaar op zoek naar wat er nog nodig is om opnieuw wat vrijer in het leven te kunnen staan. Hoe vind jij troost en hoe kan je troostend zijn? Men staat ook uitgebreid stil bij rouw bij kinderen dit jaar. Lies Scaut vertelt vanuit haar jarenlange praktijkervaring en geeft concrete tips en handvaten mee om kinderen zo goed mogelijk bij te staan in hun verlieservaring. Daarnaast is er ook een ouder-kind activiteit voorzien. Met het prentenboek ‘Moemoe op de maan’ maakte de Mechelse Eva Hadermann samen met de Spaanse mede-Mechelaar Gema Albiol een verhaal op rijm over een jongen die zijn grootmoeder verliest en dit niet helemaal begrijpt.

Wanneer je iemand dierbaar meer en meer ziet veranderen door bijvoorbeeld dementie, word je al wel eens geconfronteerd met gevoelens die vergelijkbaar zijn met de gevoelens bij een verlies of afscheid. In het theaterstuk met Joop Admiraal ‘U bent mijn moeder’ komt dit mooi aan bod. Stefan Perceval bewerkte dit verhaal tot een moeder-dochter-confrontatie, waarbij Sien Eggers beide rollen speelt.

Ook in The Sacred Veil van Eric Whitacre, brengt het vocaal ensemble Viermaliks een emotioneel verhaal.  Een dichter verliest zijn vrouw aan kanker. Hij verwerkt hun verhaal van liefde en verdriet in een twaalfdelig gedicht. Koor-componist Eric Whitacre zet het om in een cantate. Vocaal ensemble Viermalis brengt het stuk onder begeleiding van dirigent Tom Johnson. Tenslotte bevat het najaarsprogramma enkele vaste ankerpunten, zoals Reveil op dinsdag 1 november en Wereldlichtjesdag op de tweede zondag van december: ingetogen troostconcerten, lichtpuntjes, verbinding en nog veel meer. Verbinding, samenkomen, muziek, lichtjes, het biedt troost. Info: https://www.mechelen.be/rouw-en-verlies.  (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten