• 29/02/2024

Stad Mechelen koopt Onze-Lieve-Vrouwegasthuis aan en maakt er kankercentrum van

MECHELEN – Het voormalig Onze-Lieve-Vrouwegasthuis in de Keizerstraat, dat al vele jaren leegstaat krijgt een nieuwe bestemming. De stad Mechelen heeft het gebouw opnieuw aangekocht van de Regie der Gebouwen en wil er naast private ontwikkeling een revalidatie- en kankercentrum realiseren.

Het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis gaat terug tot de dertiende eeuw, toen het jonge Mechelen aan het uitgroeien was tot een bloeiende handelsstad. De gasthuiszusters Augustinessen richtten in 1198 een hospitaal op aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat, aan de rand van de eerste stadswal. Na de Franse revolutie werd deze instelling overgenomen door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen (voorloper van OCMW en Sociaal Huis). Al van 1840 bestonden er plannen voor een nieuw ziekenhuis of voor de uitbreiding van het oude. Uiteindelijk opteerde men voor een nieuw gebouw op het domein van de het oude jezuïetenklooster in de Keizerstraat.

De eerstesteenlegging van het gasthuis aan de keizerstraat gebeurde op 3 juli 1854 in het bijzijn van koning Leopold I. Nadien werd het nog verschillende keren gerestaureerd, uitgebreid en vernieuwd. Van het in 1857 voltooide complex rest enkel nog de U-vormige vleugel aan de Keizerstraat. In 2005 werden de kapel, gevels en daken van deze vleugel beschermd als monument.

Schepen Greet Geypen (Open Vld, zie foto): ‘Het gebouw werd eind 2007 aangekocht door de federale Regie der Gebouwen met de bedoeling er een uitbreiding van het gerechtshof mogelijk te maken, maar deze plannen werden nooit gerealiseerd. Het gebouw stond jarenlang te verkommeren. Om de leegstand tegen te gaan, kocht Stad Mechelen het recent opnieuw aan. We blijven inzetten op stadsvernieuwing. Een deel van het gebouw zal privaat ontwikkeld kunnen worden, maar het volledige gelijkvloers blijft in handen van stad Mechelen. Samen met het stadsvernieuwingsproject aan Zwartzustersvest gaat heel dit deel van de binnenstad vernieuwd worden.’

Het Oud Gasthuis is een enorm groot gebouw. Het is volledig onderkelderd, de oppervlakte van het gelijkvloers is maar liefst 1 300 vierkante meter en daarbovenop zijn er nog eens twee verdiepingen. Schepen Arthur Orlians (Open Vld): ‘Iedereen kent wel iemand met kanker. Veel mensen hebben er van dichtbij al mee te maken gekregen. In ons land krijgen 188 mensen per dag te horen dat ze kanker hebben. 188 levens die plotsklaps overhoop worden gegooid. Het is voor al die mensen en hun vrienden en familieleden dat we dit project doen. Dit idee zat al heel lang in mijn hoofd en ik ben blij dat we het gaan realiseren.’ Orlians verloor zijn beide ouders aan kanker.

Orlians: ‘Wie ziek is moet zich kunnen focussen op zijn behandeling of alleszins geen tijd verliezen met van hier naar daar rijden. Toch is dat laatste exact wat mensen met kanker vandaag moeten doen: de kankerbehandeling gebeurt in het ziekenhuis, het voorschrift voor medicatie haal je bij de huisdokter, de medicatie bij de apotheker, de revalidatie bij de kinesist, de gezichtsbehandeling bij de dermatoloog, voor haaruitval moet je naar een speciale kapper, een pruik koop je ergens anders, een speciale BH na borstamputatie weer ergens anders, verschillende winkeltjes voor verschillende zalfjes, specifieke voeding, en ga zo maar door. Dan spreek ik nog niet over psychologen en mantelzorginformatie. Alles is versnipperd. Hier in het Oud Gasthuis gaan we dat allemaal bundelen. De chemo zal uiteraard nog steeds in het ziekenhuis moeten gebeuren, maar voor al de rest zou je hier terecht moeten kunnen. Een uniek project in Vlaanderen en zelfs Europa.’ Info:  www.mechelen.be/t-gasthuis (EM /Foto Open Vld)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten