• 21/06/2024

Stad Mechelen en burgerbeweging Klimaan organiseren KNAL-festival

MECHELEN – KNAL! is het eerste Mechels festival over klimaat, energie, duurzaam wonen en meer. Het vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 oktober in Lamot en is een samenwerking tussen Stad Mechelen en burgerbeweging Klimaan. Bezoekers ontdekken wat er leeft in Mechelen en hoe zij kunnen meewerken aan een groene, gezonde en energieke stad.

Het is al een zomer vol noodsignalen van het klimaat in zowel binnen- als buitenland geweest: droogte, hitte, bosbranden, maar ook noodweer en overstromingen. Daar komt nog de energiecrisis bij. Het probleem is immens en er zijn geen kant-en-klare oplossingen. Maar toch zijn er heel wat mogelijkheden om de impact nu al terug te dringen en voor de langere termijn stappen vooruit te zetten. Burgerbeweging Klimaan en Mechelen Klimaatneutraal slaan daarom de handen in elkaar voor de organisatie van energiefestival ‘Knal!’, een tweedaags festival op 1 en 2 oktober in Lamot.

Patrick Princen (Groen), schepen van klimaat en energie: ‘Tot enkele jaren geleden was er voor heel wat mensen nog geen groot gevoel van urgentie, nu dreigen velen meteen over te gaan in een fase van moedeloosheid of zelfs angst. Nochtans hebben wij nog steeds de sleutel in handen: we weten wat het probleem is, we weten wat we kunnen doen om het probleem op te lossen én de nodige technologie is voorhanden. ‘Knal!’ moet iedereen een boost geven.’ Patrick van Assche, voorzitter Klimaan vzw: ‘De energieprijzen kunnen verlammend werken, maar we kiezen er als burgerbeweging voor om niet bij de pakken te blijven zitten. We willen tijdens Knal Energiefestival focussen op welke concrete acties zoden aan de dijk brengen.’

Het programma bestaat uit twee delen: een focus op info, workshops en advies op zaterdag, een familie- en netwerkdag op zondag. Zaterdag begint met een panelgesprek met Nic Balthazar (activist en filmmaker), Frederik Loeckx (Flux50), Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) en schepen Patrick Princen. Nadien geeft Nic Balthazar een lezing. Hij drukt iedereen met de neus op de feiten, maar brengt ook een boodschap van hoop: een aanpak om de tanker van richting te veranderen. De rest van de dag is gevuld met workshops rond energiezuinig en circulair bouwen en verbouwen, energie- en waterdelen. Er is een infomarkt en de mogelijkheid tot speeddates met onder meer Fluvius, Natuurpunt, Klimaan, Igemo,…De zaterdag wordt afgesloten met muziek en een tasting van lokale producten.

Op zondag staan onder meer een brunch met sofagesprek en twee films op het programma: de papier-maché en stop-motionanimatiefilm ‘Hallo wereld’ voor kinderen vanaf vijf jaar en de documentaire ‘Duty of Care’ van Nic Balthazar die dit najaar in de bioscoop komt. Er zijn ook enkele workshops rond het thema ‘duurzame levensstijl’. Wie liever buiten vertoeft kan aansluiten bij een begeleide fietstocht door het Natuurpark Rivierenland of een stadswandeling langsheen voorbeelden van waterdelen, geveltuinen en ontharding.

Info: https://klimaatneutraal.mechelen.be/knal-energiefestival
https://klimaan.be/. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten