• 20/05/2024

Stad Mechelen brengt vrijwilligerswerk een jaar lang onder de aandacht

MECHELEN – Zoals elke jaar zet ook Mechelen volgende week haar vrijwilligers en organisaties onder het vergrootglas. De week wordt afgetrapt met de raamstickeractie, een passage in de Nieuwe Maan en een infostand op de zaterdagmarkt. Maar naast deze week zullen er ook doorheen het jaar acties plaatsvinden om vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen.

Rina Rabau (Groen, derde van links op de foto), schepen van sociale cohesie en participatie:  ‘Vrijwilligers zijn het kloppend hart van veel Mechelse organisaties. Zich inzetten voor elkaar zit diepgeworteld in ons Mechels DNA. Dat zie je aan het aantal vrijwilligers in onze stad: één op zeven Mechelaars is vrijwilliger. Dat wil zeggen dat Mechelen maar liefst 13 000 vrijwilligers telt. Daar vul je bijna een voetbalstadion mee.’  Er bestaat een sterke onderlinge verbondenheid en een solidaire sfeer in de stad. Mechelen heeft bijna het dubbel aantal vrijwilligers aan de slag in vergelijking met het Vlaams gemiddelde.

Het Vrijwilligerspunt is de eerste stap in de wereld van het vrijwilligerswerk voor de Mechelaar. Op het online platform wordt een overzicht gegeven van alle vrijwilligerstaken die momenteel vacant zijn. Kandidaat-vrijwilligers kunnen filters instellen en zo gericht zoeken. Het contactformulier dat ze vervolgens invullen, komt meteen bij de juiste organisatie terecht. Zo matchen vraag en aanbod op een snelle en toegankelijke manier.

Coördinator Bas Dhoey van het Vrijwilligerspunt: ‘Overal in de stad zijn er vrijwilligers aan de slag en engageren organisaties zich om met vrijwilligers te werken. Met het vrijwilligerspunt willen we zichtbaarheid geven aan deze inzet. Daarom spreiden we vanaf dit jaar onze acties en initiatieven, zo bieden we informatie en kansen aan en blijven we het belang van vrijwilligerswerk benadrukken.’ Het werkjaar gaat van start met de week van de vrijwilliger en een fonkelnieuwe campagne: de raamstickeractie. Met deze campagne tonen de stad en de betrokken organisaties massaal hun dankbaarheid door een raamsticker omhoog te hangen. De vrijwilligers tonen op hun beurt hun fierheid met een sticker aan het raam.

Rabau: ‘Dit jaar gaan we volop voor onze raamstickeractie en mét succes. 324 organisaties en vrijwilligers hebben aangegeven een sticker te plakken om de week van de vrijwilliger in de kijker te zetten.’ Onder het motto ‘Vrijwilligerspunt komt naar je toe’ stellen ze zich ook mobiel op. Tijdens meerdere momenten dit jaar zal het Team Vrijwilligerspunt zich ten velde begeven met een infostand over de werking.  Hiernaast biedt het Vrijwilligerspunt vorming- en infomomenten aan in samenwerking met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Een goed moment voor organisaties en potentiële vrijwilligers om te netwerken en vrijwilligerswerk te leren. De data zullen binnenkort beschikbaar zijn op de website. Op donderdag 12 mei zal de derde vrijwilligersbeurs plaatsvinden. Deze editie wordt een toegankelijk kennismakings-, info- en verbindingsmoment voor organisaties, vrijwilligers;…  Er zal aandacht zijn voor steunrelaties, meer bekend als buddy-werkingen. De voormiddag richt de zich op scholen, anderstaligen en nieuwkomers. In de namiddag is iedereen welkom. Meer info:  https://makers.mechelen.be/vrijwilligerspunt. (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten