• 21/06/2024

Stad Mechelen brengt troostend najaarsprogramma rond rouw en verlies

MECHELEN – Het verlies van een dierbare kun je niet wegduwen, ontkennen of ontlopen. Rouwen moet je doen. Maar hoe gaat dat, rouw- en verliesverwerking op een zinvolle manier? Wat kan troost brengen?

Stad Mechelen stelt opnieuw een troostend najaarsprogramma voor rond rouw en verlies. Dit loopt nog tot en met zondag 12 december.

Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld):  ‘De organisatie van een ingetogen najaarsprogramma rond rouw en verlies met Allerheiligen kent een belangrijk sociaal aspect voor onze Mechelaars. Het is een dag waarin we verloren dierbaren herdenken op de stedelijke begraafplaats en daarbuiten. Het zijn moeilijke tijden geweest van onzekerheid, eenzaamheid en verdriet. Als stad willen we onze inwoners dan ook tonen dat we niemand vergeten en een waardige dienstverlening en herdenking aanbieden.’

Gabriella De Francesco (Groen), schepen van sociale zaken en welzijn: ‘Rond dood hangt heel wat mysterie, maar in onze hedendaagse westerse cultuur wordt dood, en vaak ook rouw en verlies, bijna als taboe gezien.  We hebben onze betekenisvolle tradities, maar veelal gunnen we onszelf weinig tijd en ruimte om met de dood en dus ook het verlies van iemand om te gaan. Erover praten helpt. Daarom willen we rouw en verlies bespreekbaarder maken.’

Onder meer via zelfhulpgroepen of psychologische hulp kunnen mensen wel de nodige steun vinden. Om rouw en verlies bespreekbaarder te maken heeft Stad Mechelen dit najaar een programma opgesteld met verschillende activiteiten. Voor sommige is inschrijven op voorhand aangeraden.

*HET PROGRAMMA: Theatervoorstelling Uur blauw door Johan Terryn (zaterdag 30 oktober om 20.15 uur in het Cultuurcentrum en op zondag 31 oktober om 15 uur in Predikheren, zaal Mandela.

*Réveilmoment (maandag 1 november van 10 tot 19 uur in de aula van de stedelijke begraafplaats)

*Lezing Last Days door Lieve Blancqaert (woensdag 3 november om 19.30 uur in – Predikheren, zaal Mandela).

*Lezing Roeien met twee riemen door Johan Maes (donderdag 4 november om 19.30 uur in Predikheren, zaal Mandela)

¨Herdenkingsplechtigheid in samenwerking met De Lage Drempel (zaterdag 6 november van 14 uur tot 15.30 uur in de  aula van de stedelijke begraafplaats).

*Wereldlichtjesdag (zondag 12 december om 19 uur in de aula van de stedelijke begraafplaats). Meer info: https://www.mechelen.be/rouw-en-verlies. (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten