• 23/04/2024

Stad Mechelen biedt artistieke talenten de kans om zich te ontplooien

MECHELEN – Met een open call moedigt de stad artistieke talenten binnen de podium- en beeldende kunsten aan om een idee of project in te dienen om het vervolgens onder begeleiding van RADAR te kunnen realiseren. RADAR duikt mee in het artistieke proces en begeleidt de deelnemers bij hun eerste (semi-)professionele stappen. Iedereen vanaf achttien jaar kan een project indienen tot en met zondag 10 september.

Elk seizoen ondersteunt RADAR individuele makers, kunstenaars en collectieven vanaf  achttien jaar in het ontwikkelen van een eigen kunstproject. Met de open call, krijgen (nieuwe) makers die gepassioneerd bezig zijn met theater, beeld, muziek, dans of multidisciplinaire projecten de kans om hun idee of project in te dienen. RADAR wil daarbij een springplank zijn voor de eerste stappen naar realisatie. De geselecteerde deelnemers worden gestimuleerd om te experimenteren en hun grenzen te verleggen en in een stroomversnelling hun kunstproject verder uit te werken.

Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Met trajectbegeleiding biedt RADAR, samen met verschillende partners uit Mechelen, een platform aan waar er plaats is voor experiment en geven we een boost aan lokaal talent om door te groeien in de stad. Via RADAR krijgen ze de nodige ruimte om dingen uit te proberen, met vallen en opstaan. Kunstenaars en makers kunnen met hun project deelnemen aan de start van een maakproces of al volop bezig zijn. We helpen bij de nood aan tijd en ruimte om hun project verder uit te werken en bieden ook een toonkans aan. Ook een financiële impuls maakt deel uit van het ondersteuningstraject. Op maat van hun eigen project zoeken we de beste formule.’

Of het nu gaat over je eigen artistieke parcours of je wil een project opzetten waar creativiteit en kunsten mensen bij elkaar brengt: iedereen is welkom. Ondersteuning kan bestaan uit advies en begeleiding, een financiële impuls om je op weg te helpen en matchmaking met gelijkgezinden en zichtbaarheid voor jezelf als maker. Maar er is ook ruimte voor experiment tijdens langere residentieperiode, een work in progress en toonkans in de stad. Je krijgt ondersteuning op maat voor je eigen project.

De selectie van vorig jaar omvatte twintig projecten. Dit waren makers en kunstenaars die zich bezighouden met dans, muziek, beeldende kunst, theater en ook multidisciplinaire projecten. Twee voorbeelden:

Sara Vermeylen maakt grote lichamelijke lijntekeningen en experimenteert met performances. Dit voorjaar was ze in RADAR op residentie met Michael Claessens en Tilde Potoms. Meer over Sara en haar werk vind je hier.

Singer-songwriter Lien Schoeters zette haar prille muzikale stapjes in het Conservatorium van Mechelen. Piano was haar eerste liefde, maar later volgde ze ook gitaar, klarinet en zang. Ontdek de muziek van Lien Schoeters hier.

Ben je als maker aan het broeden op een nieuwe podiumcreatie? Zoek je als beeldend kunstenaar of collectief een plek om te experimenteren en verder te ontwikkelen? Heb je nood aan repetitie- of creatietijd? Ben je op zoek naar ondersteuning voor je artistieke plannen? Zoek je een presentatieplek en financiële impuls? Dan is RADAR op zoek naar jou. Stel je hier kandidaat voor 10 september. Op 13 september weet je of je op gesprek mag komen. De gesprekken vinden plaats op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september. Wie nog met twijfels zit of een duwtje in de rug nodig heeft, is altijd welkom voor een babbel. Meer informatie vind je hier

(EM / Foto Radar)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten