• 19/07/2024

Els van Doesburg – Zorgkoppel Wim Coel en Margot Geussens

Stad maakt winnende projecten wedstrijd ‘alternatief wonen’ bekend

ANTWERPEN – Stad Antwerpen selecteerde drie winnaars voor de vierde editie van de wedstrijd ‘alternatief wonen’. Het innovatief cohousingproject VillaVip in Merksem is één van de winnaars. Ook Wooncoop De Wasserij en Collectief Goed vallen in de prijzen voor hun alternatief en vernieuwend woonproject. De winnaars ontvangen afhankelijk van het aantal wooneenheden een bedrag van 100.000 tot 500.000 euro. Met deze wedstrijd wil de stad innovatieve vormen van wonen stimuleren en inspelen op de nood aan een divers en betaalbaar stedelijk woningaanbod. Projecten kunnen daaraan voldoen op verschillende manieren, door te werken met gedeelde ruimtes, verschillende functies en activiteiten of verschillende doelgroepen en gezinnen. Zowel individuen, groepen bewoners, organisaties als bedrijven konden een voorstel indienen.

Schepen voor wonen Els van Doesburg (N-VA): “Een divers, betaalbaar en duurzaam woonaanbod in Antwerpen is erg belangrijk voor mij. Deze wedstrijd is bedoeld als een impuls voor alternatieve woonvormen. Niet enkel financieel voor de winnaars, maar ook zodat goede voorbeelden, zoals VillaVip Merksem, anderen zouden inspireren om creatief op zoek te gaan naar andere manieren van wonen.”

VillaVip Merksem is een kleinschalig cohousingproject waarbij 10 volwassenen met een beperking samenwonen met zorgkoppel Wim Coel en Margot Geussens in de gerenoveerde kloostervleugel van het Runcvoorthof. Het zorgkoppel is verantwoordelijk voor de organisatie van de VillaVip en het verstrekken van persoonlijke zorg en ondersteuning aan de bewoners. Wim Coel van zorgkoppel VillaVip Merksem: “Als zorgkoppel zijn Margot en ikzelf de rode draad in huis. Dat geeft rust en voorspelbaarheid. De uitdaging bestaat erin om een warm gezinsleven te creëren en toch ruimte te laten voor individueel wonen. Het zijn immers volwassen mensen die niet komen om opgevoed te worden, maar om ondersteund te worden in hun leven.”

Op zondag 3 december, de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, vierde het zorgkoppel Wim en Margot de officiële opening van VillaVip Merksem met een winterhappening in de publieke achtertuin, waarop de hele buurt welkom was. Aanwezigen konden kennismaken met de bewoners en kregen een rondleiding in de woning.

Ook schepen voor wonen Els van Doesburg was aanwezig: “Ik ben enorm gecharmeerd door dit prachtige initiatief in waardevol stedelijk erfgoed. Wim en Margot creëren als zorgkoppel een warme en gezellige thuis waar de bewoners zelfstandig kunnen leven. Dat is echt hartverwarmend.”

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten