• 18/07/2024

Stad Lier, VDAB en I-Diverso informeren over lokale tewerkstellingsprojecten

LIER – Uit cijfers van VDAB blijkt dat de werkloosheid daalt met elf procent. Bij de groep mensen met een migratieachtergrond is de daling lichter: 9,5 procent. De daling komt niet alleen door de versoepelingen van de coronamaatregelen, maar doordat stad en OCMW Lier samen met de partners volop inzetten op werk en specifiek op de activering van mensen met een migratieachtergrond. Want wanneer de werkloosheid daalt, daalt die niet even sterk bij deze doelgroep en wanneer de werkloosheid stijgt, dan stijgt die daar net het meest.

Annemie Goris (N-VA, zie foto), schepen van Sociale Zaken en Welzijn: ‘Activering is zeker een belangrijk aandachtspunt, want werk blijft de sleutel naar welzijn.’ Prioritaire partner in de activering is de groep werkgevers, zij zorgen immers voor de jobs. Daarom lanceren stad en OCMW Lier in samenwerking met VDAB en I-Diverso een nieuwsbrief ‘WERKwoord’. Met deze nieuwsbrief informeren ze werkgevers op regelmatige basis over tewerkstellingsprojecten en -maatregelen, zetten ze werkzoekenden in de kijker en laten ze werkgevers getuigen over hun ervaringen.

Goris: ‘Daarnaast is ook het project Vakantiewerk een schot in de roos. Jongeren uit kansengroepen die op zoek zijn naar een vakantiejob worden ondersteund door stad en OCMW Lier, met – op dit moment – ondersteuning van vijf Lierse bedrijven: UTB, Vosschemie, Mivas, Aardeco en Koekebakkevlaaien. Samen zijn ze goed voor maar liefst negentien vacatures. Ook de stad Lier zelf deed een inspanning door tien vacatures voor te behouden voor kansengroepen. Samen met de vacature van de lokale politie staat de teller zo op 30.’

Het enthousiasme bij de jongeren is groot. 50 jongeren werden vanuit het OCMW rechtstreeks toegeleid naar de vacatures van de stad en de lokale politie Lier. Nog eens 35 jongeren kregen een vorming van vzw Arktos rond arbeidsattitudes. Jobatelier gaf tips bij bijvoorbeeld het maken van een goed cv en wanneer de jongere of een werkgever nood heeft aan een hulplijn, kunnen ze een beroep doen op de vzw Mondiale Werken. Negentien jongeren kregen al  de bevestiging te mogen solliciteren bij één van deze bedrijven, negen kunnen ook effectief aan de slag. De andere sollicitaties zijn nog lopende. Werkgevers met openstaande vacatures voor vakantie- of weekendwerk en interesse in dit project zijn welkom. Zij kunnen mailen naar welzijn@lier.be.

Goris: ‘Gelijktijdig lopen de sollicitaties voor vast werk die voortvloeien uit de digitale jobbeurs,  georganiseerd door Jobroad met de ondersteuning van VDAB en stad en OCMW Lier. Anderstaligen die toch eerst nood hebben aan loopbaanoriëntering of een intensievere begeleiding kunnen daarvoor aankloppen bij VDAB, in samenwerking met vzw WEB en Groep Intro.’ En ook voor het najaar staan er mooie projecten klaar, met name BENO (een extra opleidingsjaar in samenwerking met Ligo, de CVO’s en Podiumacademie Lier voor OKAN-jongeren  – anderstalige nieuwkomers – die nog niet klaar zijn voor de arbeidsmarkt) en ‘Mentoring naar werk’ (vrijwillige mentoren delen hun werkervaring en –netwerk met werkzoekenden met een migratieachtergrond). Op de hoogte blijven van al deze acties? Abonneer gratis op https://lier.be/stadsbestuur/de-stad-communiceert/nieuwsbrieven/schrijf-je-in-voor-de-nieuwsbrief-werkwoord. (EM / Foto N-VA Lier – Koningshooikt)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten