Stad Lier en Werkmmaat werken aan professionele fietskoerierdienst
LIER – Werkmmaat vzw voorziet fietskoeriers met een elektrische bakfiets in functie van lokale ondernemers. Zij kunnen zo hun leveringen klimaatneutraal, zonder files versturen. De fietskoerierdienst kan ook als katalysator werken voor circulaire projecten. Werkmmaat vzw creëert op die manier ook tewerkstellingsplaatsen voor langdurig werkzoekenden in een job met toekomst en werkt samen met Stad Lier en het Brusselse Urbike.
Het idee voor een fietskoerier in Lier kreeg concrete vorm in de corona-periode. Werkmmaat vzw startte toen in samenwerking met Stad Lier een ad-hoc fietskoerierdienst op. In de periode van de tweede lockdown reden de medewerkers van Werkmmaat met twee al beschikbare elektrische bakfietsen rond om pakjes van lokale handelaars gratis naar klanten te brengen en maaltijden van het sociaal restaurant (Mivas) tijdig bij senioren af te leveren. Stad Lier zorgde voor de communicatie, betaalde een gedeelte van de werkuren en kocht een cargo-bak met bestickering aan voor de bakfiets.
Bert Wollants en Rik Verwaest (beiden N-VA), schepenen van respectievelijk mobiliteit en lokale economie Stad Lier: ‘Dit proefproject werd verlengd tot eind 2021 voor de commerciële piekperiodes: Pasen, Moederdag, Local Friday, Sinterklaas, Kerst (voor meer info: https://lier.be/fietskoerierdienst-voor-lierse-handelaars). Met de fietsdeal willen we vanuit Stad Lier een structureel aanbod van een fietskoerierdienst mee faciliteren.’ Daarnaast leverde Werkmmaat vzw maaltijden van het sociale restaurant aan senioren. Dankzij het tijdelijke project konden drie van de medewerkers, die anders technisch werkloos zouden zijn omwille van corona, toch aan de slag blijven.’
Na evaluatie van het tijdelijke (nood)project, bleek er zowel bij de gemeentes in en buiten de regio en lokale handelaars veel vraag te zijn om deze service te continueren. Dit deed het idee rijpen om een volwaardige en professionele fietskoerierdienst op te zetten, met meer mogelijkheden en een volwaardig begeleidingstraject voor de fietskoeriers. Bram Dekoning, Coach Lier & Projectontwikkelaar Antwerpse Zuidrand Werkmmaat vzw: ‘Als lokale diensteneconomiebedrijf willen we haalbare jobs met toekomst creëren. Met de geplande fietskoerierdienst geven we een duurzame impuls aan een bloeiend en veilig Liers stadscentrum met florerende lokale handelaars.’ Het duurzame transport van de fietskoerier biedt extra kansen, vooral voor circulaire projecten. Zo kunnen niet alleen maaltijden en producten geleverd worden, maar ook andere zaken (bijvoorbeeld herbruikbare verpakkingen en afval) terug meegebracht worden.
De Grote Versnelling heeft als doelstelling het fietsbeleid te versnellen en te verdiepen. Drie grote ambities liggen hieraan ten grondslag: hoger fietsgebruik (twintig procent van de verplaatsingen in Vlaanderen tegen 2025 met de fiets), veiliger fietsverkeer (Vision Zero tegen 2040) en een nauwere aansluiting tussen het functionele en recreatieve fietsgebruik. Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken: ‘In deze fietsdeal van De Grote Versnelling komen twee heel mooie initiatieven samen: het gebruik van de fiets als transportmiddel en het bieden van een job aan langdurige werkzoekenden. Dit past dan ook volledig in mijn visie op duurzaam en groener vervoer.’ (EM / Foto Werkmmaat)