• 21/06/2024

Stad laat Opera en Hotel Wagner stralen, recyclagepark Zandvliet sluit

ANTWERPEN – Stad Antwerpen wil de Vlaamse Opera en Hotel Wagner volop laten stralen. Daarom gaat ze via een open oproep op zoek naar een ontwerper die een architecturale verlichting op maat van de recent gerenoveerde opera en het naastgelegen hotel kan opmaken.

Na de recente heraanleg van de omgeving inclusief aangepaste verlichting, wil de stad nu ook de Vlaamse Opera en Hotel Wagner volgens de principes van het Antwerpse Lichtplan uitlichten. Via een open oproep wordt een ontwerper gezocht die door middel van licht de relatie tussen het gebouw en de omgeving versterkt en het theatrale karakter van het gebouw benadrukt. Daarbij wordt ook gedacht aan speciale lichttechnieken, zoals ledverlichting in verschillende kleuren.

Claude Marinower (Open Vld), schepen voor openbaar domein: ‘Via architecturale verlichtingen willen we markante plekken van de stad extra in de spotlights zetten, zodat ze nog beter tot hun recht komen. De kathedraal en de Carolus Borromeuskerk zijn daar al een mooi voorbeeld van. Deze legislatuur zijn het station Antwerpen-Centraal en het operagebouw onder meer aan de beurt. Ik kijk alvast uit naar het resultaat.’

Sinds enkele jaren zet de stad 100 procent slimme ledverlichting in met het oog op energiebewuste en duurzame verlichting. Ook in de recente architecturale lichtontwerpen wordt ledverlichting gebruikt om een harmonisch lichtgeheel te creëren.

Stad Antwerpen keurde in 2012 het algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het lichtplan is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het operagebouw valt hieronder.

Eind september 2021 zal het recyclagepark Zandvliet sluiten. De inwoners zullen nog steeds in de buurt terecht kunnen met hun huishoudelijk afval. Het recyclagepark Berendrecht-Zandvliet-Lillo is een klein park, waar in vergelijking met de andere acht stedelijke recyclageparken weinig bezoekers komen. Bovendien verloopt de omgevingsvergunning eind oktober 2021. De stad is daarom op zoek gegaan naar alternatieven. Het recyclagepark sluit eind september de deuren maar de bewoners kunnen nog steeds dichtbij hun afval kwijt. Er wordt hiervoor gekeken naar een samenwerking met IGEAN.

Fons  Duchateau (N-VA), schepen voor stads- en buurtonderhoud: ‘De bewoners van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo worden uiteraard niet aan hun lot overgelaten.  We voorzien dat ze al vanaf juli dit jaar ook terecht zullen kunnen op het IGEAN-recyclagepark van Stabroek. Dit tegen hetzelfde tarief als de stedelijke parken.’ Natuurlijk blijven de bewoners ook welkom op de acht Antwerpse recyclageparken, bijvoorbeeld op Luchtbal. Daarnaast worden er ook extra pop-uprecyclageparken en recyclagepunten georganiseerd. En met veel tuinafval kunnen ze terecht bij een vestiging van de Groendienst, namelijk de Bomenbank (Antwerpsebaan 110, 2040 Berendrecht).  (EM / Visit Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten