• 16/07/2024

Schrijnstraat 25_tuin (7)

Stad koopt woning en grote tuin in Groot-Begijnhof

MECHELEN – De Mechelse gemeenteraad zette maandagavond het licht op groen om de site Schrijnstraat 25 aan te kopen. Het gaat om de voormalige woon- en werkplaats van wijlen kunstenaar Jean-Paul Laenen. Op welke manier de tuin en de site toegankelijk worden gemaakt, zal de komende weken worden uitgewerkt. Wat wel al vaststaat is dat het pareltje van het Groot-Begijnhof zal worden opengesteld op Open Monumentendag.

De site Schrijnstraat 25 grenst aan de Centjesmuur-parking aan de Guido Gezellelaan en was eigendom van de Kerkfabriek Catharina. Het complex bestaat uit een oude Begijnenwoning van ongeveer 230 vierkante meter (opgenomen in de inventaris Onroerend Erfgoed), een atelier, en een grote tuin die wordt ommuurd door de Centjesmuur.

Schepen van Erfgoed en Patrimonium Arthur Orlians: “Hier wordt al lang over gesproken, maar nu realiseren we het. Het geeft ons de mogelijkheid het verborgen groen in de toekomst open te stellen voor de Mechelaars. Naast het groen heeft de site ook een artistieke en historische waarde, ook daar willen we verder over nadenken. Sowieso zal het dit jaar een belangrijke publiekstrekker worden op Open Monumentendag.”

De stad koopt het geheel voor ongeveer 765.000 euro en wordt op die manier ook eigenaar van de Centjesmuur.

Arthur Orlians: “Van de historische Centjesmuur aan de Guido Gezellelaan staat ongeveer nog de helft overeind. De muur werd na 1660 gebouwd als afsluiting van het Groot-Begijnhof. Om de bouw van de muur te financieren betaalden de Begijnen wekelijks een centje, vandaar komt de naam Centjesmuur. Vroeger werd het de Oordjesmuur genoemd, naar de naam van de toenmalige munt met de laagste waarde. Het is belangrijk dat we deze historisch waardevolle muur onderhouden en restaureren. Nu we eigenaar worden van de Centjesmuur zal de stad een restauratiedossier voorbereiden en indienen bij het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed.”

Foto’s stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten