• 17/06/2024

Stad investeert één miljoen euro in het vervolg van de centers in Borgerhout

BORGERHOUT – De gerenoveerde centers onder de spoorwegberm aan de Engelselei in Borgerhout krijgen een vervolg. De stad maakt hiervoor middelen beschikbaar. De tweede fase van dit project heeft de ambitie om nog eens 30 centers te renoveren en een nieuwe invulling te geven. De werken starten begin 2024, zodat de centers in de loop van 2025 in gebruik genomen kunnen worden. Eerder werden er al negentien ruimtes onder de spoorweg gerenoveerd en in gebruik genomen door een mix van lokale ondernemers.

Na een positieve evaluatie van het huidige centerproject in Borgerhout bereidt AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten, de ontwikkeling van 30 extra centers voor. De stad stelt voor deze tweede fase budget beschikbaar vanuit het programma economie. Claude Marinower (Open Vld), schepen voor economie: ‘We investeren één miljoen euro in het vervolg voor de centers. De eerste fase heeft aangetoond dat er veel vraag is naar betaalbare ruimtes voor creatieve ondernemers. Er is zelfs een wachtlijst. Bovendien krijgt de buurt een forse impuls op het vlak van bedrijvigheid en wint de wijk met een levendige stadswal.’ Nu kan de tweede fase van het project van start gaan. Hiervoor werkt AG Vespa samen met Infrabel, dat instaat voor de spoorweginfrastructuur.

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa: ‘Het dak van de spoorwegberm en dus van de centers moet eerst vernieuwd worden. Een werk dat bij Infrabel op de planning staat voor 2023. Dit moet de vochtinsijpeling tegengaan waarmee sommige van de gerenoveerde centers nog kampen. Daarnaast is het nabijgelegen spoorparkproject een opportuniteit om de centers in de kijker te zetten. Het park, waarvan de eerste fase in 2024 opgeleverd wordt, sluit aan op de centers. Zo creëren we meer passage, wat zal zorgen voor een levendig concept.’ Al drie jaar huizen er lokale creatieve uitbaters met een mix aan activiteiten in de negentien al gerenoveerde centers, waaronder een lab voor alcoholvrije dranken, een atelier voor houtsnijden, een microbrouwerij, een pottenbakkerij en een meubelstofferingszaak.

De vakkundig gemetste spoorwegberm in Borgerhout dateert van 1899 en ligt op de grens tussen de Singel en de Antwerpse binnenstad. Maar de mooie stadswal in vakkundig metselwerk verloederde met het verstrijken van de jaren. Eind 2018 huldigde de stad de eerste dertien gerenoveerde centers officieel in, in 2019 volgden nog zes grotere centers met stalen uitbouwen. De eerste fase van het project kwam zo uit op negentien gerenoveerde centers. AG Vespa zorgde voor het reinigen van de gevel van historisch metselwerk en natuursteen en liet stabiliteits- en waterwerende werken uitvoeren. Ook betonvloeren, gevelschrijnwerk en uitbouw- en luifelconstructies werden geplaatst, net als beglazing en aluminium buitenschrijnwerk, ventilatie, elektriciteit, water en zonneluifels. Naast winkel en-atelierruimte kwam er ook een centralevoorzieningencenter met keuken en sanitair voor alle concessiehouders. Eén center doet dienst als buurtfietsenstalling. Fase twee van de centers volgt de lijn van de eerste fase zowel wat renovatie als invulling betreft. De stad wil hiermee betaalbare ruimtes aanbieden voor ambachten, starters en verkoopfuncties die elders minder makkelijk aan bod komen. In het verlengde van de Engelselei werkt AG Vespa aan het toekomstige Spoorpark, en wel het deel dat op en parallel aan de verhoogde spoorweg ligt tussen het Luitenant Naeyaertplein in Borgerhout en de Draakplaats in het district Antwerpen. Samen maken deze projecten een nieuw levendig traject van deze oude stedelijke infrastructuur. (EM / Foto Stad Antwerpen))

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten