• 15/07/2024

Stad Herentals was pionier in detailhandelscoaching van provincie Antwerpen

HERENTALS – Van baanwinkels over bakkers tot supermarkten, het winkelaanbod is divers en verandert voortdurend.

Ondernemers worden continu uitgedaagd, ze moeten inspelen op de nieuwe tendensen en verkooptechnieken zodat ze het vertrouwen van consumenten behouden.

Voor steden en gemeenten is het op hun beurt zoeken naar een juiste invulling van de detailhandelsgebieden zonder al te veel leegstaande handelspanden.

De provincie Antwerpen startte in 2014 met detailhandelscoaching om ondernemers en lokale besturen bij elkaar te brengen, de leegstaande handelspanden te verminderen en een detailhandelsbeleid uit te werken.

Herentals was de eerste stad die coaching volgde, de langetermijneffecten zijn hier zichtbaar.

De provincie Antwerpen bedankte vanmiddag medewerkers van de gemeenten die meewerkten aan de detailhandelscoaching met een verjaardagstaart.

Gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V, rechts op de foto ) werkte voor Herentals de taart af bij de lokale bakkerij Mens.

Daarna bracht ze de feestelijke traktatie naar het administratief centrum. Daar waren naast de betrokken ambtenaar ook de schepen voor lokale economie, afgevaardigden van Unizo en het Handelshart aanwezig.

In de eerste deelnemende gemeenten zijn er langetermijneffecten van de detailhandelscoaching zicht- en meetbaar: de leegstand steeg er tussen 2008 en 2014 nog met 62 procent en slechts met 1,5 procent sinds 2015, na de coaching door provincie Antwerpen. Daarnaast slagen de gecoachte gemeenten erin om het funshoppingaanbod in het centrum niet volledig kwijt te spelen

In Turnhout daalde het shoppingaanbod in het centrum op tien jaar tijd met twintig procent, ten opzichte van 40 tot 50 procent in vergelijkbare steden. Dat is te danken aan het kernversterkend beleid. Buiten het winkelgebied daalt het aantal winkels met zeventien procent op tien jaar tijd. Winkels die uit het centrum wegtrokken, vestigden zich dus ook niet in de periferie. De detailhandelscoach begeleidde er een samenwerking met buurgemeenten Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar. De samenwerking voorkwam een kannibalisatie van elkaars handelskernen. Dit zorgde voor een stagnatie van het shoppingsaanbod in de 3 dorpskernen.

Nijlen bakende haar kernwinkelgebied af. De gemeente slaagde erin om haar aanbod mode en luxe te concentreren in het winkelcentrum. Algemeen daalde het shoppingaanbod ook daar minder dan in vergelijkbare gemeenten.

Mol is erin geslaagd om concurrentie te vermijden tussen de eigen winkelgebieden. Bijna negen op de tien shoppingzaken liggen vandaag centraal dankzij een consequent beleid dat voor mode en luxe sterk op het afgebakende kernwinkelgebied is gericht.

Helsen: ‘Het inzicht in de problematieken en de mechanismen achter alarmerende trends is dankzij de inspanningen van de detailhandelscoaches de voorbije tien jaar vandaag breed verspreid in onze provincie. Dit vertaalt zich steeds meer in een onderbouwd vergunningenbeleid, maar vraagt voor elke gemeente wel een aanpak op maat, in nauwe samenwerking met de bewuste gemeente of gemeentes. En precies daarin ligt de sterkte van de detailhandelscoaches.’

Het stadsbestuur in Herentals bouwt nog steeds verder op het strategisch commercieel plan dat  tien jaar geleden samen met de detailhandelscoach werd opgesteld. Schepen Eva Brandwijk (Open Vld): ‘Intussen bakenden we het kernwinkelgebied af waarin we inzetten op een levendige functiemix met naast winkels ook horeca en diensten die passage en beleving met zich meebrengen in een historisch kader. We richtten het EVA Handelshart Herentals vzw op om de handelaars te verenigen. We organiseren regelmatig events in het kernwinkelgebied en ondersteunen en faciliteren Moktamee in de Bovenrij, een incubator waar verschillende functies verweven zijn. Met een progressieve leegstandsbelasting pakken we leegstand aan en in de periferie controleren we de ontwikkelingen. Dankzij de samenwerking met de coach heeft Herentals vandaag nog steeds 150 handels- en horecazaken in het kernwinkelgebied, allen op max 500 m van elkaar.’

Nog tot midden maart loopt er in de congresruimte van het provinciehuis een tentoonstelling die je meeneemt in het detailhandelslandschap van de provincie Antwerpen van de voorbije tien jaar, met foto’s van Tine Van Leemput. Deze is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van het provinciehuis.

Adrie DE KOK

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten