• 09/09/2024

Stad Herentals ving 229 ratten op vijf maanden tijd

HERENTALS – Sinds half april van dit jaar vangt het stadsbestuur van Herentals ratten zonder vergif met SmarTrap, een ecologisch en economisch systeem van de Geelse start-up Strygoo. De rattenval wordt vanop afstand met een app gemonitord.  Overbodige verplaatsingen door de rattenvangers zijn niet meer nodig. Vanmiddag toonde Pascal Van Nueten (N-VA), schepen voor groen en milieu, hoe dat moet in de Kolveniersstraat. 

De val werkt eenvoudig. Eerst worden de plaagdieren met voeder in de rattenval gelokt. Via sensoren ziet de rattenvanger hoe vaak de val bezocht wordt. De rattenvanger activeert, via ‘internet of things’-toepassingen, de gemotoriseerde valklep vanop afstand, waarna de dieren in de container met conserveringsalcohol terechtkomen. De software van de val houdt bij hoeveel ratten er gevangen zijn en wanneer de val moet leeggemaakt worden. Hierdoor kan de rattenvanger efficiënt en doelgericht werken en kan de stad data verzamelen over de rattenpopulatie. 

De resultaten na een half jaar zijn erg positief. Elf vallen waren de voorbije maanden actief in de Augustijnenlaan, Trosstraat, Dorp, Meivuurstraat, Hoevereveld en Watervoort en vingen samen 229 ratten: zeventien ratten in mei, 46 in juni, 78 in juli, 63 in augustus en 25 in september. De val in de Kolveniersstraat was op 16 oktober geplaatst en op 20 oktober geactiveerd. Bij het leeghalen vandaag bleken er 11 ratten gedood te zijn, dat is een gemiddelde van 1 per dag. 

Omdat de SmarTrap zonder vergif werkt, leverde dat de stad een besparing op van acht kilo rattenvergif. Doorvergiftiging naar andere diersoorten, zoals uilen en andere roofvogels, of egels (via slakken), behoren tot het verleden. Dankzij de app bespaart het stadsbestuur bovendien op werkuren en verplaatsingskosten. Verder wordt de rat ook steeds resistenter tegen gif.

Pascal Van Nueten: “Een rat is geen huisdier, ze verdienen een kordate aanpak. We moeten dan ook groeien naar 25 tot 30 vangbakken. Verder is er ook sensibilisering nodig van de mensen. Ratten komen af op voedselresten, zoals het brood voor de eendjes, het voer voor de vogels en kippen, de open composthoop.” 

 

Foto’s Adrie de KOK

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten