• 13/09/2024

Stad Geel zet zijn laureaten van de arbeid nog eens extra in de kijker

GEEL – De beroepscarrière vormt een belangrijk deel van iemands leven: voor velen ongeveer 40 jaar, vaak acht uur of meer per dag. Je werk bepaalt mee je identiteit. Dankzij Eretekens van de Arbeid wil het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid werknemers eren en belonen omwille van hun kennis, talent, toewijding en vaardigheden bij de uitoefening van hun werk. Twee Gelenaars ontvingen gisteravond een ereteken van de arbeid uit de handen van burgemeester Vera Celis (N-VA) omwille van hun vakbekwaamheid en hun sociale inzet. Een derde laureaat volgt op maandag 25 oktober.

Celis (midden op de foto) : ‘We houden het kleinschalig. We hebben ooit laureaten gehad die dachten dat het om een hele podiumceremonie ging maar een gezellige babbel met wat bubbels lijkt me leuker. Het is nog maar de tweede keer op negen jaar tijd dat ik de oorkonde mag overhandigen.’ Het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid verleent namens de Koning deze titel na een zorgvuldige selectieprocedure en kent deze enkel toe aan mensen die blijk geven van een bijzondere vakbekwaamheid en van sociale inzet. Het ereteken vormt een soort ‘kroon’ op hun werk.

Patrick Haesendonckx (links op de foto) is 25 jaar actief in de sector beenhouwerij, spekslagerij, traiteur. Patrick heeft vestigingen in Geel-Ten Aard (waar het allemaal begon) , Geel-Larum, Kasterlee en Mol en een bloeiende webshop met verschillende afhaalpunten. Patrick: ‘Elke dag breng ik een bezoek aan al mijn beenhouwerijen. Ik heb nu onlangs nog veertien dagen in Kasterlee gestaan. Wij zitten met een personeelsschaarste. Verschillende van mijn werknemers zijn in de zorg gaan werken. We proberen het nu met een nieuwe, vrij jonge ploeg, van 35-40 mensen wiens leeftijd schommelt tussen de 22 en 50 jaar. In de Ardennen zie je vaak dat een beenhouwer één of twee soorten saucissen aanbiedt. Daar kom je bij ons niet mee weg. Je moet voortdurend veranderen. Daarom, en mede door corona, zijn we begonnen met een webshop. Daar bestellen mensen exact de portie die ze willen. Het is zo’n groot succes dat we dat nu onze vijfde winkel noemen. Onze omzet van vorige maand via de webshop lag zelfs hoger dan die van september 2020.  In onze zaken komt het erop aan om goed te plannen, je kan niets een week op voorhand maken. We hebben nu een generatie van mensen die zelfbereide gerechten willen. Stoofvlees bijvoorbeeld maakt niemand nog zelf klaar. Toen ik studeerde zaten we met 50 in dezelfde richting. Nu tellen die klassen nog zeven studenten.’

Jan Rits (tweede van rechts op de foto) werkt twintig jaar in de sector orthopedische technologieën en is zaakvoerder van Orthotec met vestigingen aan de kliniek in Geel – waar men een tiental jaar gevestigd is -, in Middelkerke, Charleroi, Ans, Seraing en Jette. Jan: ‘Ik heb mijn opleiding in Geel genoten maar als je als zelfstandige wil werken heb je een numerus clausus nodig dus ik heb een bijkomende opleiding gevolgd in Nederland. We werken met twintig mensen. Niet alleen het ziekenhuis is een klant, ook instellingen en we leveren bovendien bij mensen thuis. Momenteel merk je het bijna niet meer dat iemand een orthopedische schoen draagt. De maat wordt genomen via een 3D-scan wat niet wil zeggen dat er geen handenarbeid meer aan te pas komt: toch 27 uur per schoen.’

De derde laureaat is Frans Mens in de sector broodbakkerij, banketbakkerij, ambachtelijke ijsbereiding en chocoladebewerking.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten