• 18/07/2024

Stad geeft nieuwe premies aan appartementsbewoners en verhuurders

ANTWERPEN – Woningen zijn verantwoordelijk voor bijna een vierde van de CO2-uitstoot op het Antwerpse grondgebied. 70 procent van Antwerpenaren huist in een meergezinswoning. Ook is bijna 60 procent géén eigenaar van de plek waar hij of zij woont. Omdat de doelgroepen van appartementsbewoners en verhuurders vaak naast de boot vallen voor energiepremies, komt de stad nu met twee nieuwe premies om hun gebouwen energiezuiniger of fossielvrij te maken. Ze worden morgen ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

De Vlaamse renovatiestrategie op de lange termijn wil dat elk residentieel gebouw tegen 2050 gemiddeld aan het energielabel A voldoet. De huidige Vlaamse Mijn VerbouwPremie beloont huiseigenaars die hun woning renoveren en zo een beter energielabel halen. In een stedelijke context zijn er echter meer meergezinswoningen of grotere appartementsgebouwen, waar vaker huurders wonen.

Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor leefmilieu: ‘Als bewoners van een meergezinswoning die hun gebouw samen energiezuinig willen maken, dan moeten ze elkaar vinden. Bij verhuur is het vaak een struikelsteen dat de verhuurder de renovatie betaalt, terwijl de energiebesparing ten goede komt aan de huurder. Voor deze mensen bieden we nu ondersteuning, door financiële instrumenten op hun maat. De prikkels die bestonden, richtten zich voornamelijk op eigenaars van klassieke eengezinswoningen. Dit is dus zonder meer een cruciale stap voorwaarts, willen we in 2050 onze klimaatdoelstellingen halen.’

Met een specifieke premie gericht op verhuurders wil stad Antwerpen die doelgroep aanzetten om hun huurpand energetisch te renoveren en zo kwalitatieve, betaalbare woningen voor huurders te voorzien. Els van Doesburg (N-VA), schepen voor wonen: ‘Er bestaan tal van verschillende renovatiepremies waar eigenaars van kunnen genieten. Jammer genoeg vallen huurders uit de boot en zijn zij afhankelijk van hun verhuurder om een pand energetisch te renoveren. We geven nu een aanmoediging aan verhuurders om hun huurwoningen te renoveren. Dat is een win-win: lagere energiekosten voor de huurders en minder CO2-uitstoot.’ In het reglement van de nieuwe premie is een waarborg voorzien waarbij de huurder gedurende negen jaar weet welke maximale huurprijs er gevraagd kan worden (uitgezonderd indexering). Die huurprijs wordt bepaald door het gehaalde EPC-label.

Alle particuliere verhuurders met een pand in Antwerpen komen in aanmerking, net als wooncoöperaties of verenigingen met sociaal oogmerk die een zakelijk recht hebben op een huurwoning (volle eigendom, vruchtgebruik, erfpacht, recht van opstal, recht van bewoning of mede-eigendom). Huurders of andere rechtspersonen komen niet in aanmerking. De premie voor verhuurders kan aangevraagd worden vanaf woensdag 15 maart. Info: https://www.antwerpenvoorklimaat.be/premies-subsidies/energiehuis-premie-verhuurders

Een aantal jaren geleden zette stad Antwerpen een coaching op voor appartementsgebouwen. Met de hulp van experten kan er voor grote gebouwen een masterplan BENOvatie opgesteld worden, dat bewoners een goed inzicht heeft in hoe ze hun gebouw gedurende de komende jaren kunnen renoveren, de kost daarvan en de opbrengst op lange termijn. Voor zo’n masterplan voorziet de stad een subsidie tot 7 500 euro.

Met de nu goedgekeurde, bijkomende stedelijke ondersteuning voor energierenovatie van appartementsgebouwen wordt het mogelijk dat de stad de gemaakte investeringen gedeeltelijk vergoedt. Alle verenigingen van mede-eigenaars met een pand op het Antwerps grondgebied kunnen de investeringspremie aanvragen. Bijkomende voorwaarden zijn dat het pand minstens twintig jaar oud is en voor minstens 75 procent uit wooneenheden bestaat. Ook de premie voor VME’s kan aangevraagd worden vanaf 15 maart. Info: https://www.antwerpenvoorklimaat.be/premies-subsidies/energiehuis-premie-vme-energierenovatie. Allebei de premies kunnen eventueel gecombineerd worden met de Vlaamse Mijn VerbouwPremie en/of Mijn VerbouwLening. (EM / Foto Walter SAENEN)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten