• 12/07/2024

Stad geeft jonge Antwerpse kunstenaars een duwtje in de rug

ANTWERPEN – Antwerpen start met de uitbouw van een stadscollectie hedendaagse kunst. De beeldende kunst wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), dat de collectie samen met de stad zal uitbouwen. In het eerste jaar gaat bij de aankoop van de nieuwe collectie extra aandacht naar jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen. Zo krijgen ze – omwille van COVID nog urgenter dan anders – een duw in de rug, zowel financieel als inzake waardering.

Het innovatieve initiatief komt er op vraag van schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). Het is het resultaat van denkwerk over hoe de stad op de meest verstandige manier de ambitie van Vlaanderen kan ondersteunen om het M HKA (zie foto) met een nieuwe infrastructuur te laten doorgroeien tot een volwaardig hedendaags kunstmuseum met vaste collectiepresentatie: door de collectie-opbouw te ondersteunen. Er komt daarom een Stadscollectie beeldende kunst die in langdurig bruikleen wordt gegeven aan M HKA. Daarbij speelt het besef dat Antwerpen een bloeiende kunstscène heeft die sinds eind jaren 1950 ook internationale uitstraling heeft, maar dat deze sterke artistieke positie in het verleden slechts met mondjesmaat vertaald werd in patrimoniumopbouw . Er wordt gestreefd naar gerichte keuzes van werken of ensembles van museaal niveau, die toonaangevend zijn voor het hedendaagse kunstlandschap. De stad zal 200 000 euro per jaar extra vrijmaken voor de uitbouw van de collectie, met de stad als eigenaar.

De stadscollectie zal meer worden dan een verzameling lokale kunstenaars. Ze wil aanwezig stellen hoe de recente internationale kunstontwikkelingen in Antwerpen een voedingsbodem hebben gevonden en dit tot vandaag blijven doen. De stad beseft dat haar eigen kunstenaars deel zijn van dat internationale beeld. Ook daar wil de stadscollectie niet enkel investeren in gevestigde namen maar net zo goed in het werk van opkomend talent.

Ait Daoud: ‘Met het nieuwe opzet van een Stadscollectie beeldende kunst hebben we een beleidsinstrument waarmee we in één klap verschillende doelstellingen realiseren. Om te beginnen is het natuurlijk een steun aan het M HKA, dat in het vooruitzicht van de nieuwbouw zijn verzameling verder wil versterken. Tegelijkertijd verhelpen we echter aan een eigen tekort. Antwerpen heeft een fenomenale beeldende kunstscène waar veel internationale topkunstenaars landen. In het verleden werd dat spijtig genoeg amper vertaald in patrimonium. Daar willen we nu een inhaalbeweging maken. Die investering zal ook de galerijen en publieke initiatieven waarderen en ondersteunen die hedendaagse kunst in Antwerpen publiek maken, door hun engagementen een duurzame plaats te geven. En aankopen zijn natuurlijk een steun aan kunstenaars, zowel financieel als in termen van waardering. Het eerste jaar leggen we de focus op jongere kunstenaars. Die steun is nu immers nog urgenter dan anders.’

M HKA-directeur Bart De Baere: ‘Beeldende kunstenaars zijn minder in loondienst dan podiumkunstenaars, ze werken minder met tijdelijke contracten en kunnen maar voor een lager percentage terugvallen op het kunstenaarsstatuut als vangnet. Mede daarom keken we als M HKA in deze maanden bewust of we via bijkomende initiatieven extra aandacht aan hen konden geven. Dat zijn nooit meer dan druppels op een gloeiende plaat maar elke druppel helpt nu toch. We gingen daarom graag mee met het voorstel.’ (EM / Foto Bram Goots)

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten