Stad experimenteert met vuilnisbakken met vulgraadsensor, nieuwe combiwandeling in ruien

ANTWERPEN – Stad Antwerpen start met een proefproject waarbij ze 26 grijze standaard vuilnisbakken vervangt door frisgroene varianten, uitgerust met een vulgraadsensor. Met dit proefproject wil de stad nagaan of een opvallende kleur de zichtbaarheid en het gebruik van een vuilbak vergroot.
Stad Antwerpen telt meer dan 4 000 vuilnisbakken, verspreid over het hele grondgebied. Antwerpse vuilbakken hebben nu, net als het ander straatmeubilair, een grijze kleur. Toch blijkt dat bewoners en bezoekers die vuilbakken niet altijd even goed gebruiken, want zwerfvuil in de stad blijft een probleem. Om na te gaan of een opvallende kleur de zichtbaarheid en het gebruik ervan vergroot, start de stad met een proefproject waarbij ze 26 vuilbakken vervangt door frisgroene exemplaren met vulgraadsensor.
Van mei tot en met september komen er in totaal 26 frisgroene vuilnisbakken in vijf testzones: de Offerandestraat, de Groenplaats, het Eilandje, het Sint-Jansplein en de Ossenmarkt. Op die plaatsen wisselt de stad de helft van de vuilnisbakken in voor groene varianten, uitgerust met vulgraadsensoren. Die sensoren zorgen voor data waarmee ze kunnen nagaan of de vuilnisbakken sneller vol zitten. De properheid van de Antwerpse straten en pleinen wordt daarnaast ook voortdurend opgevolgd en bijgehouden met een zwerfvuilscore. Stad Antwerpen zal die verzamelde data vervolgens vergelijken met historische zwerfvuilmetingen om zo het effect van dit proefproject in kaart te brengen.
Els van Doesburg (N-VA), schepen voor stads- en buurtonderhoud: ‘In Antwerpen staan 4 000 vuilnisbakken, waarvan ruim 662 in de historische binnenstad. Nergens in West-Europa staan er zoveel vuilnisbakken per inwoner. Vaak is het excuus dat mensen ze niet zien staan. We gaan nu uitproberen of met een opvallende frisgroene kleur we meer afval aantrekken en kunnen zorgen voor meer propere straten.’
‘Dit proefproject is maar een van de vele acties die stad Antwerpen neemt in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Dagelijks zetten honderden stadsmedewerkers en duizenden vrijwilligers zich in om de Antwerpse straten en pleinen proper te houden. De stadstoezichters gaan elke dag op pad en zorgen, door het vaststellen van overtredingen en het uitschrijven van GAS-pv’s, voor een veilige, propere en aangename woon- en werkomgeving. Naast de strengere handhaving zet de stad verder in op sensibilisering van haar inwoners en bezoekers om samen te werken aan een propere en veilige stad.’
Vanmorgen lanceerden Werkmmaat vzw en de Sint-Pauluskerk een nieuwe gegidste combiwandeling. Vanaf zondag 7 mei kunnen bezoekers terecht aan het binnenplein van de kerk om vervolgens af te dalen naar de archeologische site van het Predikherenklooster uit de dertiende eeuw (zie foto). Aansluitend gaat het naar de Keistraat waar deelnemers een stuk rui ontdekken dat nog nooit eerder is opengesteld voor het publiek. De wandeling is er voor deelnemers vanaf tien jaar.
Al vanaf de middeleeuwen beschikt de stad over een uitgekiend systeem van ruien, vlieten en vesten, waarin regenwater en huishoudelijk water afgevloeid kon worden terwijl het ook gebruikt werd als aanvoerkanaal voor kleine bootjes. Het net werd door de eeuwen steeds meer uitgebouwd en verfijnd tot het uiteindelijk acht kilometer lang was. Sinds 2005 kunnen bezoekers dit voorheen ontoegankelijke historische erfgoed ontdekken, en talloze bezoekers namen sindsdien een kijkje in de onderbuik van de Antwerpse binnenstad. Koen Kennis (N-VA), schepen voor toerisme: ‘Ook de ruien vertellen een stuk van de geschiedenis van Antwerpen. De verhalen druipen er letterlijk van de muren. Een echte aanrader voor alle Sinjoren en ook voor bezoekers aan onze stad.’ Info: www.deruien.be. (EM / Foto Werkmmaat vzw)