• 24/05/2024

Stad en Mechelse horeca hand in hand in strijd tegen armoede

MECHELEN – Voor het derde jaar op rij slaat stad Mechelen de handen in elkaar met enkele horecapartners in de strijd tegen armoede. Toevallig werd vandaag de warmathon in het kader van de Warmste Week gelopen in Mechelen, waar ook alles draait rond kansarmoede. De warmathon in Mechelen bracht 226 866 euro op.

Vandaag streek de warmathon neer op de Grote Markt, waar het Warmathondorp met start en finish lag. Het parcours van drie kilometer liep door de binnenstad. In het centrale Warmathondorp en langs het parcours zorgden DJ’s voor loopbeats en moedigde onder meer ambassadeur Dieter Coppens de deelnemers, die vijftien euro betaalden om te mogen meelopen, aan.

Een beetje in het verlengde van de Warmste Week lag de actie van stad Mechelen en de horecapartners The Chick, Lesco, Tinelle, Cosma Foodhouse, La Cuccina di Isabella, Beans, Lux/Kuub, The Cellar, Huis van Hoof, Het witte Goud, sociaal restaurant De Refuge, Repas Catering, Mirage Winterbar en het Scheppersinstituut. Op kerstavond zal sociaal restaurant De Refuge 500 take-away maaltijden in de vorm van een driegangenmenu voorzien, die overdag kunnen opgehaald worden in De Refuge. De maaltijden worden zoveel mogelijk met voedseloverschotten bereid via het voedseldistributieplatform Foodsavers, een samenwerking tussen Stad Mechelen en Ecoso vzw. Op de kerstdag zelf volgt een kerstlunch in de Miragetent in de Winterbar op het binnenplein van het stadhuis. Hier krijgen 260 kansarme Mechelaars een feestmaaltijd.

Gabriella De Francesco (Groen), schepen van sociale zaken: ‘Het initiatief ontstond tijdens de eerste coronagolf, toen we samen met geëngageerde restauranthouders en De Refuge afhaalmaaltijden voor kansarme gezinnen ter beschikking stelden. De vorige kerstperiode organiseerden we het opnieuw en dit jaar gaan we nog een stap verder met een Warm Winterfeest in Winterbar Mirage. Op vier dagen tijd waren alle plaatsen ingenomen. Mehdi Mathlouthi, één van de zaakvoerders van gastronomisch restaurant The Chick, wijnbar The Cellar en evenementenlocatie The Chapel en één van de uitbaters van de winterbar: ‘Drie jaar geleden kwam het idee om een menu ineen te steken zodat elke Mechelaar het recht zou hebben op een warme kerst. We klopten hiervoor aan bij de stad en kregen ondersteuning om via de kansarmoedenetwerken iedereen te kunnen bereiken. Dit jaar werden we terug aangesproken vanuit deze organisaties om terug iets ineen te steken. Dit keer bieden we een echt feest aan.’

‘Dit organiseren is geen sinecure want voor alle horecamensen is het een drukke periode. Soms denken we ‘waarom doen we dit’ maar als je dan merkt dat je de mensen een warm momentje kan aanbieden, dan geeft dat je heel veel voldoening.  Elke horecazaak maakt een aantal hapjes. Dat gaat van een amuse bij het binnenkomen tot aan de cake bij de koffie. Tussendoor krijgt men warme soep, gravad laxe, vol-au-vent, garnaalkroketten, tarteletten met artisjok en parmezaan, lasagna, pasta arrabiata en nog enkele verrassingen. Het feest begint om 12 uur en loopt door tot 15 uur. Ieder van ons heeft een zaak die open is of gaat zelf kerst vieren. Vandaar dit einduur. We mogen 260 mensen verwelkomen. Hopelijk kunnen we dat aantal volgend jaar verdubbelen. We hopen dat kansarmoede ooit verdwijnt. Laat dat onze kerstwens zijn. ’ De Francesco: ‘De stad neemt de organisatie, inschrijvingen en financiële ondersteuning voor zich, onze kansarmoedepartners verspreidden de informatie en de horecapartners betalen de verdere kostprijs voor drank en eten.’

Edwin MARIËN

Foto Stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten