• 27/05/2024

Stad en district Hoboken werken samen voor ontharding en vergroening publieke ruimte

HOBOKEN – Stad Antwerpen voorziet een ‘vergroeningsenveloppe’ van 2 miljoen euro, waarmee districten vergroeningsprojecten kunnen realiseren. De stad en haar districten slaan met dit initiatief de handen in elkaar om het publiek domein verder te ontharden en te vergroenen en zo de leefomgeving te verbeteren. In totaal worden er 25 projecten gerealiseerd, verspreid over de verschillende districten.

Schepen voor groen Els van Doesburg (N-VA) ging vandaag mee Toekomstbomen planten aan de Graspolderlaan in Hoboken: ‘We ontharden en vergroenen hier 532 m² en planten 6 bomen uit onze stedelijke bomenbank. Drie van deze bomen zijn Toekomstbomen. Zij zorgen door hun massaal bladvolume voor extra groen in de stad. Ze zuiveren de lucht, temperen de omgevingsgeluiden en zorgen voor natuurlijke verkoeling en schaduwplekken in de zomermaanden. Dankzij de vergroeningsenveloppe zal de stad 1094 Toekomstbomen tellen.’

Districtsschepen Paul De Ranter is (N-VA) erg tevreden met het extra groen in Hoboken: ‘District Hoboken beschikt weliswaar al over heel wat hectaren groen, maar met elke vierkante meter die we bijkomend ontharden en vergroenen geven we ruimte terug aan de natuur en dragen we zorg voor de leefbaarheid van onze volgende generaties. Ik ben de stad dan ook ontzettend dankbaar om dit project financieel mogelijk te maken.’

Heel wat van die bomen en Toekomstbomen zijn afkomstig van de stedelijke bomenbank in Berendrecht, waar de groendienst ruim 3000 jonge boompjes deskundig opkweekt en verzorgt. De bomenbank beschikt over zo’n 50 verschillende boomsoorten.

Naast de positieve impact op de luchtkwaliteit hebben onthardings- en vergroeningsprojecten nog tal van andere voordelen. De ontharding zorgt ervoor dat het regenwater op een natuurlijke manier kan insijpelen in de bodem. De bomen vormen een natuurlijke airco en zorgen voor verkoeling in de zomer. Een groenere omgeving trekt ook meer insecten en vogels aan, wat de biodiversiteit in de stad verhoogt.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten