• 21/06/2024

Stad dooft verlichting, appelbollenloop in Ekeren, gedichten in Berendrecht

ANTWERPEN – Stad Antwerpen beheert haar openbare verlichting aan de hand van haar Lichtplan. Naar aanleiding van de stijgende energieprijzen krijgt dat plan nu een extra dimensie. Ongeveer de helft van de lampen zal gedoofd worden tussen 1 en 5 uur ’s nachts. De eerste al vanaf januari 2023. 

Om de veiligheid te garanderen zal de verlichting niet gedoofd worden op drukke en gevoelige verkeersassen; plekken met veel horeca en nachtleven; langsheen de fietsostrades; in het zichtgebied van toezichts- en ANPR-camera’s, aan onderdoorgangen van bruggen en op 24u/24u industriezones. Door op de helft van het grondgebied de verlichting elke nacht vier uur lang uit te schakelen kan Antwerpen elk jaar bijna 3,3 miljoen kilowattuur aan elektriciteitsverbruik besparen. Dat is ongeveer het gemiddelde verbruik van 1 000 gezinnen.

Netwerkbeheerder Fluvius zal de uitvoering van dit plan realiseren. Toestellen die over een slimme communicatiemodule beschikken kunnen al in januari 2023 gedoofd worden. Andere moeten manueel aangepast worden, en komen later dat jaar aan de beurt. Daarnaast zijn er nog een aantal lichtpunten die eerst nog de nieuwe energiezuinige leds moeten krijgen en dan pas uitgeschakeld kunnen worden. Fluvius schat daarom tot begin 2024 nodig te hebben vooraleer alle lampen opnieuw ingesteld zijn. Info:  https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/lichtplan-antwerpen/over.

Sporters die houden van zoet kunnen hun hartje ophalen tijdens de Appelbollenloop in Ekeren en dit op de tweede zondag van het nieuwe jaar, 8 januari 2023 dus.

Wie het voornemen heeft om meer te sporten, schrijft zich best in voor de Appelbollenloop. Op deze jogging is iedereen welkom. Deelnemers kiezen de afstand die het beste bij hen past: vijf (vertrek om 10.20 uur) of tien (vertrekt om 10 uur) kilometer lopen, vijf kilometer (​vertrek om 10.20 uur) powerwalken of twee kilometer wandelen of lopen (vertrek om 10.30 uur). Bij aankomst krijgt elke loper een warme appelbol. De start wordt gegeven aan 252 cc, Veltwijcklaan 252. Inschrijven is verplicht en dit voor vrijdag 6 januari 12 uur via www.ekeren.be, waar je ook het parcours vindt. Je betaalt vier euro. De parking van Hof De Bist wordt momenteel opnieuw aangelegd. Deelnemers kunnen hun auto of fiets dus enkel parkeren in de omliggende straten.

Tijdens de Poëzieweek van donderdag 26 januari tot woensdag 1 februari worden gedichten in de kijker gezet. Bewoners van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo kunnen een eigen gedicht schrijven dat tentoon wordt gesteld in bib Viswater in Berendrecht.

De gedichten verschijnen bovendien in een dichtbundel. Ze kunnen tot en met maandag 16 januari  2023 worden ingestuurd via vrijetijdscentrumdeschelde@antwerpen.be of afgegeven worden in bib Viswater. Op 1 februari worden alle schrijvers uitgenodigd op een drankje tijdens de Poëzieavond waar ook dichter Maarten Inghels een voordracht geeft. (EM / Foto District Ekeren)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten