• 14/06/2024

Stad betrekt makelaars en studenten in strijd voor gelijke kansen op huurwoningmarkt

ANTWERPEN – Stad Antwerpen ontwikkelt, in samenwerking met verschillende partners, vormingen voor makelaars en studenten om discriminatie op de huurwoningmarkt tegen te gaan. Dit doet ze omdat Antwerpse makelaars nog te vaak worden geconfronteerd met klanten die hen vragen te discrimineren.

Een eerlijke kans krijgen op de woningmarkt is een basisrecht en een belangrijke voorwaarde tot volwaardig burgerschap. Sommige Antwerpenaren moeten echter heel wat hindernissen overwinnen om een geschikte huurwoning te vinden. Daarom wil de stad zich blijvend en duurzaam inzetten voor gelijke kansen op de huurwoningmarkt, via een actieplan dat ze begin 2022 lanceerde.

Een onderdeel van dat verbeterplan is het aanbieden van vormingen voor makelaars. Stad Antwerpen werkt daarvoor samen met Atlas, Unia en AP Hogeschool. Ook koepelorganisaties BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) en CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen) werkten eraan mee. De sessies worden gratis aangeboden.

Karim Bachar (Vooruit, rechts bovenaan op de foto), schepen voor gelijke kansen: ‘Ik volgde eind oktober zelf één van de vormingen. In onze strijd voor gelijke kansen op de huurwoningmarkt spelen makelaars een sleutelrol, want zij hebben een vertrouwensrelatie met de klant. Ze kunnen bepaalde vooroordelen wegnemen wanneer een klant hen vraagt om te discrimineren. Via deze vormingen geven we hen extra tools om dat te kunnen blijven doen.’

De ontwikkelde vorming is interactief en praktijkgericht. Via rollenspellen met professionele acteurs oefenen deelnemende makelaars hoe ze correct kunnen reageren op klanten die hen vragen om te discrimineren. Makelaars krijgen ook de kans om ideeën en ervaringen uit te wisselen, en zo van elkaar te leren. Ongeveer 30 makelaars volgden de vorming al in oktober, verspreid over verschillende sessies. Ook in november nemen er opnieuw 30 makelaars deel.

Jill Snyers, makelaar bij Heylen Vastgoed: ‘Het gebeurt dat een eigenaar specifieke wensen heeft qua kandidaat voor zijn/haar woning. Het is dan aan ons als professionals om het gesprek aan te gaan met de klant, en ervoor te zorgen dat alle kandidaat-huurders een eerlijke kans krijgen.’ Door het succes van deze vormingen ontwikkelt stad Antwerpen ook een e-learning, die een breed publiek kan bereiken. Bij de e-learning wordt ook een fysieke vorming aangeboden, die dieper ingaat op de problematiek en extra oefenkansen biedt. Deze gaan vanaf april 2023 van start.

Studenten vastgoed van AP Hogeschool Antwerpen krijgen een uitgebreide vorming rond discriminatie op de huurwoningmarkt. Daarnaast wordt het curriculum aangevuld met lessen over het thema. In die lessen is er ruimte voor oefenmogelijkheden, waarbij studenten leren omgaan met discriminerende vragen van klanten. Zo krijgen mensen die in het vak willen stappen van bij het begin de nodige tips over hoe je als makelaar iedereen een gelijke kans kan bieden op de huurwoningmarkt. (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten