Stad bestrijdt nesten Aziatische hoornaar in publieke ruimte

 Stad bestrijdt nesten Aziatische hoornaar in publieke ruimte

MECHELEN – De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt en schadelijk is voor honingbijen, wespen en andere insecten. Hoewel de eerste waarnemingen relatief recent zijn, is deze exotische soort inmiddels al wijdverspreid aanwezig, ook in Mechelen. Voor de natuur is het van groot belang de bijenpopulatie en inheemse insecten te beschermen en de biodiversiteit te waarborgen.

De stad Mechelen zet zich in om de nesten van de Aziatische hoornaar op openbaar domein te verwijderen. “Het verwijderen van de nesten is een maatregel om overlast te beperken, want de verspreiding van de Aziatische hoornaar is inmiddels al zo ver gevorderd dat we de soort niet meer volledig terug kunnen dringen,” aldus schepen van biodiversiteit Patrick Princen. “In 2024 werden er in de provincie Antwerpen 1711 nesten gemeld. De aanwezigheid van de Aziatische hoornaar heeft impact op de biodiversiteit en de bijenteelt. Actie ondernemen is daarom dringend nodig.”

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

Hoornaars zijn altijd groter dan een muntstuk van 1 euro. Een Aziatische hoornaar heeft een donkere kop en bovenlichaam, en een oranje-gele band op het achterlijf. De poten zijn bovenaan zwart en onderaan geel. De Europese hoornaar is iets groter, heeft een roodachtig/bruin lichaam, een geelgestreept achterlijf en donkere poten.

Wie een nest van de Aziatische hoornaar opmerkt op openbaar domein, kan dit melden via de website van Vespa-Watch. Vervolgens zullen vrijwilligers het nest controleren en bevestigen of het verwijderd moet worden. Via de applicatie kan de verdelger met de geverifieerde nesten aan de slag. Alle informatie hierover is te vinden via https://www.mechelen.be/wespen-bijen-en-hommels

“Wanneer je een nest tegenkomt, probeer het dan vooral niet zelf te verwijderen. Bel de lokale brandweer of ga naar vespawatch.be en laat de verwijdering over aan professionals. Op privédomein is de eigenaar zelf financieel verantwoordelijk voor de verwijdering van de nesten. Op https://vespawatch.be/eradicators/ vind je een lijst met erkende verdelgers,” sluit Princen (Groen) af.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK