• 15/07/2024

Stad bedankt jongeren met coronagadgets en heeft literaire Walk of Fame

ANTWERPEN –  Met ‘coronagadgets’ wil de stad Antwerpen haar  jongeren bedanken voor hun inspanningen en hen motiveren om de coronamaatregelen vol te houden. De stad voorziet in pakketten met coronagadgets. Het gaat om totebags met opschriften die hen op een ludieke manier herinneren aan de belangrijkste regels. Daarin zitten gadgets zoals een stickervel, een jeugdig mondmasker en een bedankbrief van de schepen voor jeugd. Met de gadgets kunnen jongeren bovendien laten zien dat ze goed bezig zijn en anderen inspireren. Foto’s kunnen worden gedeeld op Instagram met hashtag #sAmentegencorona. Bijkomende informatie, inspiratie en tips op de Instagram-pagina van @jonginantwerpen.

Schepen voor jeugd Jinnih Beels (sp.a, zie foto): ‘Tot op vandaag moeten onze jongeren erg veel missen om zichzelf, maar vooral ook om anderen te beschermen tegen het coronavirus. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar voor velen is het dat niet, zeker nu de kerstvakantie eraan komt. Daarom willen we hen bedanken en aanmoedigen om de maatregelen vol te houden.’ In de totebag zit ook een flyer met een overzicht van enkele organisaties waar jongeren terechtkunnen als ze zich ongelukkig of eenzaam voelen. Beels: ‘De weerbaarheid en het mentale welzijn van onze jongeren staan vandaag immers erg onder druk. Ze missen hun sociale contacten en vooral het perspectief naar betere tijden. Daarom willen we hen laten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat we hun inzet erg waarderen. Ook onze jeugdwelzijnswerkers blijven actief om jongeren die het moeilijk hebben op te vangen en te ondersteunen.’ De pakketten zullen via verschillende kanalen worden verdeeld, zoals via scholen en jeugdwerkorganisaties.

Hollywood en Oostende hebben hun filmsterren, maar Antwerpen krijgt een literaire Walk of Fame. Ze bestaat uit twee koperen sterren van en voor Maarten Inghels en Vincent Van Meenen. De sterren zijn ontworpen door de twee schrijvers en meten elk één vierkante meter groot. Zij zijn een initiatief van de Maarten Inghelsprijs en de Vincent Van Meenenprijs. De Maarten Inghelsprijs en de Vincent Van Meenenprijs zijn sinds 2018 de grootste literaire prijzen van Vlaanderen. In 2020 reiken Maarten Inghels en Vincent Van Meenen elkaar een koperen ster uit die wordt geïnstalleerd in het straatbeeld van Antwerpen. In 2018 ging het prijzengeld van 7 500 euro van de Vincent Van Meenenprijs naar Maarten Inghels en de Maarten Inghelsprijs voor een even groot bedrag naar Vincent Van Meenen. In 2019 bestond de prijs uit twee Ford Fiësta’s die van eigenaar wisselden.

Vincent Van Meenen (°1989) is auteur van drie Nederlandstalige romans, ‘Licht en geluid’ (2016), ‘Tuin’ (2017) en ‘We houden zo van Anthi’ (2019). Daarnaast is hij als theatermaker actief geweest in Athene (2014-2016) en in België (2017-2019). Hij maakt deel uit van Connecting European Literary Artists, (2019-2023) en schrijft regelmatig teksten voor kunstenaarspublicaties. Maarten Inghels (°1988, Borgerhout) is dichter en schrijver en verbindt met zijn laatste boek ‘Contact’ nieuwe poëzie en beeldend werk. Van 2016 tot 2018 was hij Stadsdichter van Antwerpen. Zijn gedichten verschenen als tatoeage (‘Honger’), als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg (‘Volksbevraging’) en werden geplant met eetbare zaadjes (‘Wanneer wij zomer zaaien in elkaar’). Met een literaire voettocht langs de Schelde controleerde hij de stroom van bron tot monding op onregelmatigheden en oneffenheden, en hij dreef op een één-woordgedicht de IJzer af.  (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten