• 09/10/2024

Stad Antwerpen zet onthaalcentrum en Het Steen in de schijnwerpers

ANTWERPEN – De stad Antwerpen laat een lichtontwerp opmaken voor Het Steen. Het college keurde de aanstelling van een lichtontwerper goed die een ontwerp zal maken. Het stedelijke lichtplan dient daarbij als leidraad. De verlichting moet in de eerste plaats het beschermde monument in de schijnwerpers plaatsen en de architectuur tot haar recht laten komen. Daarbij zal ook maximaal gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden die de omgeving biedt, zoals de reflectie van het licht op de Schelde.

De stad maakt van Het Steen hét toeristisch onthaalcentrum van Antwerpen waar bewoners en bezoekers terechtkunnen voor informatie, tickets, boekingen en exposities. Daarnaast zal een interactief belevingsparcours er meer vertellen over de geschiedenis en de identiteit van de stad en het gebouw zelf. Om dit te realiseren wordt het beschermde monument aangevuld met een nieuw gedeelte.

Claude Marinower (Open Vld, zie foto), schepen voor openbaar domein: ‘Om het onthaalcentrum letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen, maken we werk van een lichtontwerp voor het gebouw. We hebben daarvoor een ontwerper aangesteld. De volgende stap is het opmaken van een voorontwerp. Door de toepassing van innovatieve lichttechnieken zoals centraal gestuurde ledverlichting wordt ingezet op dimming en controle vanop afstand. Bovendien zetten we volledig in op ledverlichting, waardoor het energieverbruik en dus ook de elektriciteitsrekening voor de stad daalt. Tot slot pakken we lichtvervuiling aan door een goede inplanting van lichtpunten.’

‘Het ontwerp voor de aanstraling van Het Steen vertrekt vanuit het stedelijke lichtplan. Het lichtontwerp richt zich op de volledige site, zowel op het historische gebouw en de nieuwe aanbouw als op de verschillende wandelpaden over het terrein. De verlichting moet in de eerste plaats de monumentwaarde benadrukken en de architectuur tot haar recht laten komen. Aandachtspunten daarbij zijn: maximaal inzetten op de mogelijkheden die de omgeving biedt – zoals de nabijheid van de Schelde – en een open perspectief. Het Steen en zijn omgeving worden immers het eindpunt van de ‘Via Sinjoor’.’

‘Uiteraard zal voor het aanstralen van Het Steen energiebewuste en duurzame verlichting gebruikt worden. Sinds enkele jaren zet de stad 100 procent ledverlichting in. Het ontwerp beperkt zich tot het aanstralen van het gebouw zelf. De omgeving wordt nadien bij de heraanleg van de Scheldekaaien opgenomen.’ In mei 2018 startten de bouwwerken aan het oudste gebouw van de stad. Deze zijn in principe in de eerste helft van dit jaar afgerond. De uitvoering van het lichtontwerp is gepland voor 2022.

De stad Antwerpen keurde in 2012 het algemene lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het lichtplan is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het Steen valt hieronder.  (EM / Foto Open Vld)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten