• 24/06/2024

Beleef 2022

Stad Antwerpen voorziet extra openbaar sanitair in twee parken en op één plein

ANTWERPEN – Stad Antwerpen start met drie pilootprojecten waarbij ze extra openbaar sanitair zal voorzien in parken of op pleinen waar veel mensen samenkomen.

Burgemeester Bart De  Wever (N-VA): ‘De stad wil die mensen voldoende en toegankelijk publiek sanitair aanbieden en zo blijven inzetten op een propere en veilige stad.’

‘Na de uitrol van deze pilootprojecten gebeurt een uitgebreide evaluatie waarna de stad de volgende stappen bepaalt.’

Meer en meer Antwerpenaren en bezoekers vinden hun weg naar het openbaar domein voor spontane samenkomsten, feesten en allerhande evenementen. Dat zorgt voor een bruisende stad waar veel te beleven valt, maar ook voor een hoge druk op bestaande sanitaire voorzieningen.

Stad Antwerpen gaat nu meer inzetten op toegankelijke publieke toiletten, door te starten met de uitrol van drie pilootprojecten.

Voor die pilootprojecten koos de stad nu drie plaatsen waar er nood is aan extra voorzieningen: De Coninckplein, Droogdokkenpark Belvédère en Stadspark.

Bij die projecten wordt telkens een verschillende oplossing op maat uitgewerkt, zodat de stad verschillende pistes kan evalueren en vergelijken met elkaar.

In bibliotheek Permeke aan het De Coninckplein kunnen bezoekers het sanitair gebruiken tijdens de openingsuren. Dit bezoek wordt beheerd en gecontroleerd zodat er geen oneigenlijk gebruik mogelijk is van deze toiletten. De toiletten in de bibliotheek worden intensief gebruikt, met een hoog bezoekersaantal van zo’n 50 à 60 personen per dag.

​De stad wil in dit pilootproject verder bekijken hoe ze dit sanitair openbaar kan blijven aanbieden op een propere en veilige manier. Het ligt wel al vast dat deze locatie gratis toegankelijk blijft en bezoekers dus geen bijdrage zullen moeten betalen voor het gebruik.

Droogdokkenpark Belvédère is uitgegroeid tot een bruisende trekpleister voor bewoners en bezoekers van de stad.

Er is echter nog geen duurzame oplossing voor het aanbieden van publiek sanitair en privé-initiatieven in de buurt ervaren een hoge druk van de vele bezoekers die op zoek gaan naar toiletten.

Het stadspark (zie foto) trekt op mooie dagen veel bezoekers. Momenteel is er echter onvoldoende publiek sanitair, daarom bekijkt de stad nu welke opties er zijn in de al aanwezige gebouwen in het park.

De toiletten die publiek toegankelijk zijn bevinden zich vandaag voornamelijk in openbare gebouwen. Bezoekers kunnen in die gebouwen, tijdens de openingsuren, steeds gebruik maken van het sanitair.

Stad Antwerpen maakt er nu werk van om op drukbezochte plaatsen te zorgen voor voldoende toegankelijk publiek sanitair. Momenteel zijn er op 25 plaatsen al openbare toiletten: achttien in het district Antwerpen, drie in Ekeren, twee in Deurne en twee in Wilrijk​. Een overzicht vind je op https://www.antwerpen.be/nl/stadsplan/stadslagen/53ecbd13991b170005e93724/. (EM / Foto LUCID)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten