• 23/06/2024

Stad Antwerpen verdeelt 700 tweedehandslaptops en nam deel aan DUOday

ANTWERPEN – Stad Antwerpen verdeelt ook dit jaar tweedehandslaptops onder haar inwoners. Deze keer gaat het om een 700-tal laptops, die tegen een erg gunstig minimumbedrag aangekocht worden door klanten van de sociale centra. De stad wil zo de kansen op maatschappelijke participatie verhogen en er tegelijk voor zorgen dat iedereen toegang heeft tot digitale communicatie.

Digitalisering is actueler dan ooit. Ook de stad wil haar inwoners mee op de digitale trein trekken. Er blijft echter een groep Antwerpenaren bestaan die niet over een laptop kunnen beschikken, waardoor kinderen bijvoorbeeld geen online lessen kunnen volgen. Ook in het kader van inburgering is een laptop noodzakelijk, om online lessen Nederlands of inburgeringslessen te volgen. Tot slot kunnen werkzoekenden tegenwoordig niet solliciteren zonder laptop, omdat veel zaken online gebeuren. De nood aan zo’n computer is dus hoog om te kunnen blijven participeren en om digitale vaardigheden te versterken.

Antwerpenaren die begeleiding of bemiddeling krijgen bij de sociale centra en ondersteunende diensten of begeleiding of bemiddeling krijgen in functie van werkervaring, komen in aanmerking voor een laptop. De maatschappelijk werker bespreekt dit met de klant en dient indien gewenst een aanvraag in. Antwerpenaren hoeven dus zelf niets te doen. Gezinnen met minderjarige kinderen in het onderwijs en mensen waarvoor de laptop noodzakelijk is, omdat ze bijvoorbeeld online Nederlandse les volgen, krijgen voorrang op een tweedehandslaptop.

Eind mei ontving de stad al 300 laptops, die ze vanaf nu zal verdelen via drie webpunten. Later dit jaar worden dan de andere 400 laptops verdeeld. Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor sociale zaken: ‘Er zijn in onze stad helaas nog veel mensen die niet de middelen of de mogelijkheden hebben om digitaal helemaal mee te zijn. Wij willen met dit stadsbestuur niemand achterlaten, ook niet op de digitale snelweg. De verdeling van tweedehands laptops past daarin: het kan mensen het digitale zetje geven dat ze nodig hebben.’

Voor de verdeling van de laptops werkt de stad samen met de webpunten Posthof, Luchtbal en Hoboken. Antwerpenaren kunnen in deze webpunten ook terecht voor advies om de digitale vaardigheden te verbeteren en voor het volgen van allerlei computercursussen. Webpunt Posthof is daarnaast ook een technische helpdesk waar klanten met hardware- en softwareproblemen terechtkunnen.

Stad Antwerpen nam vandaag voor de tweede maal deel aan DUOday, een initiatief waarbij werkzoekenden met een ondersteuningsnood de kans krijgen voor één dag een duo te vormen met een werknemer in een bedrijf. De stad ontving veertien werkzoekenden in verschillende functies op een aantal stedelijke locaties als parkeerwachter, stadstoezichter, straatveger, medewerker containerpark, onderhoudsmedewerker zwembad of administratief medewerker. De stad wil zo de drempel voor deze werkzoekenden verlagen om deel te nemen aan stedelijke selecties.

DUOday is een initiatief van GTB in samenwerking met UNIZO, VERSO, VDAB, VOKA en de Werkplekarchitecten. (EM / Foto Pixabay)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten