• 21/06/2024

Stad Antwerpen vaccineert 3 000 jongeren op school en 24 keer in districten

ANTWERPEN – Om de coronavaccinatiegraad bij jongeren vanaf twaalf jaar op te krikken, zet stad Antwerpen erop in om hen zo laagdrempelig mogelijk te informeren en te bereiken. Zo voorziet ze in een vaccinatieaanbod op scholen voor scholieren, hun ouders en medewerkers van de school. Andere laagdrempelige acties worden verder gezet.

Het verhogen van de vaccinatiegraad op scholen draagt ertoe bij dat ze volledig kunnen openblijven. In samenwerking met de vier Antwerpse Eerstelijnszones, VacCovid, de onderwijsnetten en CLB’s werkte stad Antwerpen een vaccinatieaanbod uit op school voor scholieren uit het secundair onderwijs, hun ouders en medewerkers van de school die nog geen eerste of tweede vaccin kregen. Op dit aanbod tekenden 75 secundaire scholen en CVO-scholen in, waarmee tot 3 000 personen bereikt worden. Om een eerste en tweede prik op school te geven loopt de actie zes weken lang .Ze startte op 10 september en loopt tot vrijdag 22 oktober. Jinnih Beels (Vooruit, zie foto), schepen voor onderwijs en jeugd: ‘Hoe meer leerlingen we kunnen vaccineren, hoe kleiner de kans dat leerlingen opnieuw thuiszitten. Daarom dit zeer laagdrempelig aanbod om de vaccinaties  onder meer ook op school te laten doorgaan. En het blijkt een succes: zo goed als alle tot nu voorziene tijdsloten zijn ingevuld.’

In de zomervakantie startte de vaccinatie van twaalf- tot zeventienjarigen. Omdat voor het vaccineren van jongeren tot vijftien jaar de toestemming van de ouders nodig is, richt de stad haar communicatie naar ouders om hun kind te laten vaccineren, en zetten de Antwerpse Eerstelijnszones in op het informeren over coronavaccinatie voor ouders met tieners van twaalf tot vijftien jaar. Tijdens twee online webinars werd informatie gegeven en konden ouders vragen stellen aan experten zoals Erika Vlieghe. Verder verspreidden de Antwerpse Eerstelijnszones aan het begin van het schooljaar een infographic aan jeugd- en jongerenorganisaties, waarmee zij het gesprek over coronavaccinatie met hun jongeren gemakkelijker konden aangaan.

Daarnaast werden op verschillende locaties acties georganiseerd om jongeren op een laagdrempelige manier te motiveren om zich te laten vaccineren. Zo konden op 30 juni 4 000 jongeren zich in Tomorrowland-sfeer door bekende virologen laten vaccineren in VacCovid. Op 28 augustus was er een prikdag voor jongeren die lid zijn van een sportclub. Ook voor studenten uit het hoger onderwijs zijn er vaccinatiemomenten in het vaccinatiedorp VacCovid. Die van 13 september is al afgelopen, de tweede volgt op dinsdag 21 september.

Sinds afgelopen zomer houdt de stad ook laagdrempelige open vaccinatiemomenten in de wijken, zonder afspraak. Zo was er op 8 september in Kavka Oudaan een eerste prikmoment specifiek gericht op jongeren. Gezien het succes worden deze vaccinatiemomenten in de wijken verdergezet. Er worden 24 prikmomenten voorzien op veertien locaties. Els Van Doesburg (N-VA), schepen voor gezondheidszorg: ‘In een grootstedelijke context zijn we absoluut koploper met bijna 84 procent van de volwassenen gevaccineerd. Voor de twaalf- tot zeventienjarigen ligt dat aandeel -voorlopig- op 60 procent. Dat laatste kan nog wat naar boven. Het zou scholen minder kwetsbaar maken. En daarom vaccineren we op scholen, in de wijken en op twee vaste vaccinatiepunten. We informeren, sensibiliseren en faciliteren. En dat gaan we blijven doen. Maar de keuzevrijheid staat bovenaan. We vaccineren niemand jonger dan zestien tegen de zin van de ouders. Hierin moet iedere ouder zijn of haar verantwoordelijkheid nemen.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten