• 19/05/2024

Stad Antwerpen telt bijna 90 jeugdbewegingen met in het totaal 10 000 leden

ANTWERPEN – Vandaag is het de jaarlijkse Dag van de Jeugdbeweging en ook dit jaar slaan de Antwerpse jeugdverenigingen de handen in elkaar om de meer dan 2 000 vrijwilligers in het jeugdwerk te vieren.

Die jongeren zetten zich namelijk het hele jaar in om kinderen en jongeren een fantastische tijd vol spel en plezier te bezorgen. De dag begon met een ontbijt op het Theaterplein.

Stad Antwerpen telt bijna 90 jeugdbewegingen, waar kinderen en jongeren wekelijks een dag naartoe gaan om allerlei activiteiten te doen.

Om de vrijwilligers en de leiding, die dit alles in goede banen leiden, te bedanken voor hun engagement werd er een feestontbijt georganiseerd op het Theaterplein.

In Antwerpen vallen de jeugdbewegingen onder de koepels FOS Open Scouting, KSA, Scouts en gidsen Vlaanderen, Chiro, JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu), IJD (Jongerenpastoraal Vlaanderen) en KLJ.

Antwerpen telt ongeveer 10 000 kinderen en jongeren die lid zijn van een jeugdvereniging. Elk jaar stijgen de ledenaantallen en komen er nieuwe groepen bij.

Er is dan ook voor elk wat wils: zeescouts, meisjes-, jongens-, gemengde groepen, kleine of grote groepen, voor kinderen met een beperking…

Jinnih Beels (Vooruit), schepen voor jeugd, zou vanochtend het woord voeren maar diende forfait te geven. Zij stuurde wel een boodschap door.

‘Met de Dag van de Jeugdbeweging vieren we de Antwerpse jeugdbewegingen en zetten we de vele geëngageerde jongeren in de spotlights.’

‘Het is bij uitstek een feest voor, door en met de jongeren zelf, waar we als stad onze schouders graag onder zetten en een financieel duwtje voor in de rug geven.’

‘Het is onze manier om hen mee te bedanken voor de vele activiteiten die ze organiseren voor duizenden kinderen en jongeren in onze stad.’

‘Een engagement dat ze met heel veel toewijding en plezier opnemen, en bovendien erg verrijkend is en hen competenties doet ontwikkelen die ook in hun verdere leven van pas zullen komen.’

De jeugdbewegingen in Antwerpen staan vaak voor verschillende grootstedelijke uitdagingen: leidingtekort, lokalenproblematiek, verlagen van financiële en culturele drempels, tekort aan ruimte…

Om hen hierbij te ondersteunen investeert de stad in zogenaamde stadswerkers. Zij vormen de link tussen de verenigingen en de stad en helpen hen waar nodig.

Daarnaast kunnen heel wat groepen gebruik maken van stedelijke infrastructuur. Voor financiële ondersteuning kunnen de jeugdbewegingen terecht bij de districten.

Wie aangesloten is bij een jeugdbeweging werd opgeroepen om vandaag in het uniform van hun vereniging naar school of hun werk te gaan.

Er kon vanochtend meer gedaan worden dan alleen maar gegeten. De organisatoren hadden nog meer leuks in petto zoals een springkasteel, er werd ‘radio gemaakt’ door de jongeren, er was een schminkstand, een silent disco, maar vooral was het een uitgelezen moment om elkaar opnieuw te ontmoeten.  (EM / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten