• 18/07/2024

Stad Antwerpen stuurt parkeerreglement opnieuw een beetje bij

ANTWERPEN – Vanaf maandag 1 januari 2024 zal stad Antwerpen opnieuw enkele aanpassingen doorvoeren aan haar parkeerreglement. De stad zal de lijst met beroepscategorieën uitbreiden, en bijkomende vergunningsperiodes invoeren voor de parkeervergunningen voor ondernemingen. Verder zal ze een parkeervergunning voor openbare diensten introduceren in de nieuwe parkeerzone historisch centrum. Tot slot zal de stad vanaf donderdag 1 februari 2024 Shop&Go-parkeerplaatsen voorzien in de Lange Gasthuisstraat, Minderbroedersrui, Oudevaartplaats en Paardenmarkt.

Vanaf maandag 1 januari 2024 kunnen meer ondernemingen een vergunning aankopen (tot zondag 31 december 2023 blijft de voorgaande regeling van kracht). Dit is de lijst: code 60.1xx: uitzenden van radioprogramma’s; code 60.2xx: uitzenden van televisieprogramma’s; Code 77.320: verhuur en lease van machines en installaties voor de bouwnijverheid en de weg- en waterbouw (herstelling van deze machines ter plaatse). De nieuwe, volledige lijst met beroepscategorieën die een vergunning kunnen aankopen vind je hier

Daarnaast worden er bijkomende vergunningsperiodes ingevoerd, om het gebruik van de parkeervergunning voor ondernemingen te stimuleren en te vereenvoudigen. Vanaf 1 januari 2024 worden er twee nieuwe vergunningen toegevoegd: een weekvergunning van zeven opeenvolgende kalenderdagen die 150 euro kost en een maandvergunning die 500 euro kost. De al bestaande dagvergunning (35 euro) en driemaandenvergunning (1 350 euro) blijven bestaan en behouden hun huidige prijs. Deze tarieven zijn van toepassing op alle parkeertariefzones op het grondgebied van de stad Antwerpen, inclusief de zone voor bewoners en vergunningenhouders in het historisch centrum.

Een bijkomende verfijning is dat de stad een parkeervergunning voor openbare dienstverlening in de zone voor bewoners en vergunningenhouders introduceert. Aanvragers moeten behoren tot één van de drie categorieën die zijn gedefinieerd in artikel 1, waarbij hun voertuig ingezet wordt op het grondgebied én ten dienste van de stad Antwerpen, met inbegrip van alle districten: voertuigen van organisaties belast met exploitatie van sociale woningen en belast met sociale dienstverlening gelinkt aan het onderhoud van het publiek domein; voertuigen van instellingen van publiek recht voor nutswerken op het openbaar domein en voertuigen voor stedelijke dienstverlening en voertuigen die blijkens hun bouw, uitrusting of andere permanente kenmerken speciaal zijn uitgerust voor toezicht, controle, onderhoud van infrastructuur en installaties van algemeen belang. En voertuigen die, door of in opdracht van, de lokale politiediensten of de lokale brandweer gebruikt worden. Met deze vergunning mag men parkeren in de parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders, inclusief de Shop&Go-plaatsen. Hiervoor zal een apart reglement worden voorzien. De vergunning kost 75 euro per maand.

Vanaf 1 februari 2024 worden enkele Shop&Go-parkeerplaatsen voorzien in de Lange Gasthuisstraat, Minderbroedersrui, Oudevaartplaats en Paardenmarkt. Deze winkelstraten liggen in de zone voor bewoners en vergunningenhouders. Met het oog op korte boodschappen mogen op de Shop&Go-plaatsen vanaf dan wél bezoekers parkeren, maximum voor 30 minuten tegen 3,80 euro, van maandag tot en met zaterdag en van 9 tot 18 uur. Ook bewoners mogen hier maximaal voor 30 minuten parkeren tegen betaling van hetzelfde tarief. Betalen kan via app of sms. In de Nationalestraat geldt al sinds 1 augustus een Shop&Go regeling, op alle parkeerplaatsen. Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Deze verfijning is het gevolg van constante monitoring en overleg. De stad blijft bereikbaar voor wie er moet zijn, tegelijk werken we aan een meer aantrekkelijke omgeving voor zowel bewoners als bezoekers.’ (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten