• 22/06/2024

Stad Antwerpen past in het najaar van 2021 tarieven voor musea-bezoek aan

ANTWERPEN – Vanaf woensdag 1 september 2021 wijzigen de inkomtarieven van de musea van de stad Antwerpen. Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA, zie foto): ‘Met een marktconform tarief, een transparant kortingsbeleid en gerichte marketingacties wil de stad meer bezoekers, meer jongeren en meer families met kinderen aantrekken.’

Sinds 2011 bleven de tarieven van de musea van de stad Antwerpen nagenoeg ongewijzigd. In vergelijking met andere (binnen- en buitenlandse) musea waren de musea in Antwerpen opvallend goedkoop. Bovendien hadden MOMU, FOMU en DIVA ieder afzonderlijk een eigen prijzenstructuur.

De stad deelt zijn elf musea op basis van grootte, collectie en doelpubliek in vier prijsgroepen in. Voor het Rubenshuis, het Museum Plantin Moretus, de permanente en tijdelijke tentoonstellingen van het MAS, DIVA en MOMU betaal je vanaf dan twaalf euro; voor de permanente tentoonstelling van het MAS, het Red Star Line Museum; Museum Mayer Van den Bergh en FOMU wordt dat tien euro; voor het Vleeshuis en het Letterenhuis acht euro terwijl het Middelheimmuseum gratis blijft.

Het reductietarief bedraagt telkens ongeveer twee-derde van de basisprijs. De stad belooft ook andere speciale korting-formules. Men vergelijkt de prijzen van de Antwerpse musea met een aantal andere musea in binnen- en buitenland om de prijsstijging te rechtvaardigen. In Nederland is de toegangsprijs voor het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum negentien euro, voor Keith Haring in Bozar betaal je achttien euro, voor het Rembrandtmuseum en het Picasso-museum veertien euro, voor Bokrijk en het Anne Franckmuseum 12,50 euro.

Ait Daoud:  ‘Met overzichtelijke kortingen en gratis toegang voor doelgroepen die deze het meest nodig hebben willen de stedelijke musea, waartoe sinds 2020 ook MOMU, FOMU, en DIVA behoren, meer families met kinderen, meer jongeren en meer mensen met financiële drempels aantrekken. Houders van de A-kaart met kansentarief kunnen nu ook FOMU, MOMU en DIVA gratis bezoeken. Voortaan krijgen ook houders van een UIT-pas met VT-statuut gratis toegang. Ook schoolgroepen en begeleiders van mensen met een beperking hoeven niet te betalen.’

Om museumbezoek voor kinderen en jongeren in familie- of schoolverband aantrekkelijker te maken zullen jongeren tot achttien jaar vanaf de start van het nieuwe schooljaar in 2021 gratis de stedelijke musea kunnen bezoeken. Voorheen gold dit in de meeste musea enkel voor kinderen tot twaalf jaar. Jongeren tot 25 jaar bezoeken de musea aan reductietarief, net als groepen vanaf twaalf personen.

Ait Daoud: ‘65+-ers krijgen geen apart reductietarief meer. Als fervente museumbezoekers doen zij steeds vaker een beroep op de Museumpas en met de A-kaart krijgen ze wel nog altijd en overal reductie in de musea. Toeristen met een één- of meerdaagse Antwerp City Card krijgen naast tal van kortingen bij horeca en attracties en gratis openbaar vervoer nog steeds gratis toegang tot alle stedelijke musea. De gratis toegang op de laatste woensdag van de maand verdwijnt. Inwoners van Antwerpen met een A-kaart krijgen vanaf september 2021 elke eerste dinsdag van de maand gratis toegang tot de permanente en de tijdelijke tentoonstellingen. Voorheen konden ze in de stedelijke musea alle dagen gratis de permanente tentoonstellingen bezoeken, maar voor de tijdelijke tentoonstellingen betaalden ze steeds het volle tarief.  Om in te kunnen spelen op economische en maatschappelijke evoluties, thema’s en trends verdwijnen heel wat kortingen uit het retributiereglement, maar kunnen ze terugkomen als tijdelijke marketingacties.’ (EM / Foto N-VA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten