• 18/07/2024

Stad Antwerpen neemt twee initiatieven om personeelskrapte weg te werken

ANTWERPEN – Stad Antwerpen investeert in oplossingen om de personeelskrapte op de arbeidsmarkt weg te werken en zoekt daarvoor partners. Het gaat om het begeleiden naar ondernemerschap van Antwerpse werkenden en werkzoekenden met een afstand tot ondernemerschap. En met een tweede initiatief ondersteunt de stad bedrijven die werkzoekenden kansen willen geven op duurzame tewerkstelling.

VDAB ontving 92 procent meer vacatures in vergelijking met november vorig jaar. Eind november telde stad Antwerpen 28.446 werkzoekenden. Meer dan de helft is langer dan een jaar werkloos. Terwijl werkgevers vooral geschoold personeel zoeken, is de helft van de Antwerpse werkzoekenden zonder werk laaggeschoold. Volgens de verwachte demografische evoluties zal de groep kwetsbare werkzoekenden in Antwerpen toenemen. Bovendien maakt de coronapandemie de afstand tot werk nog groter.

Een job als zelfstandige in hoofdberoep, voor meer dan 30 000 Antwerpenaren is die droom gerealiseerd. Stad Antwerpen wil nu ook werkzoekenden de kans geven om ondernemer te worden. Claude Marinower (Open Vld, zie foto), schepen voor economie en werk: ‘Wanneer we denken aan werk vinden voor werkzoekenden, is een vaste job altijd het eerste dat in ons opkomt. Zo worden veel mensen die ondernemer willen worden, soms tegen wil en dank naar werk in vast dienstverband toegeleid. Of soms maken zij zelf die keuze omdat ze vrezen dat een businessplan opstellen, een personeelsorganisatie uittekenen, klanten prospecteren… te hoog gegrepen is. Met de juiste partners willen we werkzoekenden die ondernemer willen worden bereiken, en hen ook helpen die droom waar te maken.’

De stad Antwerpen mikt op elke werkzoekende die ervan droomt zijn eigen bedrijf op te starten. Ook kwetsbare werkenden kunnen zich inschrijven: mensen die tijdelijke werkloos waren, een outplacementtraject volgen of zelfstandigen met een faillissement achter de rug. De stad zoekt voor dit project partners die een extra inspanning kunnen leveren om mensen te bereiken die geen aansluiting vinden bij het bestaande aanbod rond ondernemerscoaching voor starters. Stad Antwerpen investeert hiervoor 420 000 euro.

De stad wil werkgevers ondersteunen om meer instroom te genereren door hun procedures aan te passen en drempels weg te nemen. Zo kunnen ze jobs duurzaam verankeren, en krijgen meer werkzoekenden de kans om te tonen wat ze voor een bedrijf kunnen betekenen. Via ‘Hefbomen voor een betere instroom op de werkvloer’ zoekt de stad bedrijven en organisaties om ondernemers in die aanpassingen te begeleiden. Er zijn heel wat mogelijkheden. Taken anders inrichten via ‘job redesign’ verhoogt de kans om mensen aan te trekken die nu niet deelnemen aan de arbeidsmarkt. Bij ‘open hiring’ starten nieuwe medewerkers dan weer meteen op de werkvloer zonder sollicitatiegesprek of cv. Marinower: ‘Met deze oproep zoeken we hr-bedrijven, organisaties of samenwerkende partners met expertise in vernieuwende aanwervingsprocedures. Ze durven buiten de lijnen van de klassieke jobselecties denken, en begeleiden bedrijven met concrete maatregelen om talent te vinden en ze te begeleiden naar duurzame jobs’ De stad maakt voor deze projectoproep 500 000 euro vrij.  Voor beide oproepen kunnen bedrijven en organisaties vanaf morgen maandag  13 december een project indienen. Er is een online infosessie op maandag 20 december Alle info op www.ondernemeninantwerpen.be. (EM / Foto Open Vld )

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten