Stad Antwerpen legt rouwregister voor stranger Alex Boeye en treedt op tegen schaatsers
ANTWERPEN – Het Antwerpse stadsbestuur betuigt zijn oprechte deelneming bij het overlijden van Alex Boeye (tweede van links op de foto) van De Strangers. Hij overleed vanmiddag.
Vanaf morgen, vrijdag 12 januari, kan iedereen die dat wil, een week lang het rouwregister komen tekenen in het stadhuis.
Boeye werd geboren in 1934 en studeerde aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten.
Later werd hij één van de stichtende leden van De Strangers, de bekende Antwerpse muziekgroep.
Alex Boeye hield zich binnen de band vooral met de teksten bezig en speelde gitaar. Bovendien kon hij er zijn grafisch talent tentoonspreiden, met hoesontwerpen en illustraties voor de albums.
De Strangers werden legendarisch dankzij hun met veel humor doorspekte en in het authentiek Antwerps gezongen covers van hits.
Nummers als ‘Antwaarpe’, ‘Bij de rijkswacht’, ‘Schele Vanderlinde’ en ‘Oh mijne blauwe geschelpte’ behoren tot het collectief geheugen van heel wat Antwerpenaars.
In 2017 werd de band geëerd voor zijn 65-jarig bestaan, met onder meer een tijdelijke tentoonstelling in het Antwerpse stadsarchief.
In 2020, na het overlijden van Stranger-lid Bob Van Staeyen, erkende de gemeenteraad het liedje ‘Antwaarpe’ officieel als volkslied van de stad. Zo werd dat bijvoorbeeld zondag nog gezongen op de nieuwjaardrink van de stad.
In mei 2022 vierden De Strangers hun 70-jarig jubileum, in juni van dat jaar zongen ze vanop het balkon van het toen net volledig gerestaureerde stadhuis.
In september 2023 tot slot werd John De Wilde van de band nog ontvangen op het stadhuis voor zijn 90ste verjaardag. Daarbij was Alex Boeye ook aanwezig.
Het rouwregister dat stad Antwerpen opent voor iedereen die zijn medeleven wil betuigen, ligt aan de ingang van het stadhuis. Het is elke dag beschikbaar van 9 tot 18 uur tot en met vrijdag 19 januari.
In Antwerpen geldt een verbod op het betreden van natuurijs op het openbaar domein. Met de aanhoudende vrieskou van de afgelopen dagen vormden zich ijslagen op een aantal vijvers en waterplassen in de stad.
Op dit ogenblik is de dikte van dat ijs slechts maximaal vier centimeter, en bovendien varieert ze naargelang de locatie. Dat zijn nog erg dunne ijslagen, wat het zonder meer gevaarlijk maakt om ze te betreden. Stad Antwerpen benadrukt daarom dat er een verbod geldt om zich op openbaar ijs te begeven of erop te schaatsen.
Wie dat toch doet, neemt een onverantwoord risico voor zichzelf en voor anderen. Bovendien riskeert men een GAS-boete. Daarnaast stijgen de temperaturen de komende dagen boven het vriespunt, waardoor het nog gevaarlijker wordt om zich op het dunne ijs te begeven. (EM / Foto Ronny MULLENS)