• 13/06/2024

Stad Antwerpen keurt scopingnota en voorontwerp RUP M HKA goed

ANTWERPEN -De Antwerpse gemeenteraad heeft de scopingnota en het voorlopig ontwerp voor het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) goedgekeurd. De Vlaamse overheid heeft onlangs 6 architectenbureaus geselecteerd om voorstellen in te dienen. De stad streeft naar een landmark-gebouw dat het culturele hart in Zuid versterkt en de Scheldekaaien en Gedempte Zuiderdokken verbindt.

Het nieuwe M HKA zal worden gevestigd op de locatie van het Hof van Beroep in Zuid. Er wordt een specifiek bestemmingsplan ontwikkeld, aangezien het huidige stadscentrumplan niet voorziet in een geschikt nieuw museumgebouw. De locatie is een draaipunt tussen de Scheldekaaien en het nieuwe 7 hectare grote Zuid Park.

Het nieuwe M HKA-gebouw wordt gezien als een open, toegankelijke structuur die een breed publiek zal aanspreken en opvalt door zijn hoogte en uiterlijk. Het maximale volume van 100.000 m³ komt overeen met de capaciteit van de locatie. Het ontwerp omvat een plint en een toren tot 80 meter hoog, in lijn met de hoogbouwvisie van de stad voor het gebied Nieuw Zuid. De plinthoogte zal in harmonie zijn met de uniforme gevelhooogte van de kadegebouwen.

Het museum kan ook gerelateerde kantoren, diensten, een café/restaurant en een museumwinkel omvatten. De gemeenteraad zal het bestemmingsplan in november 2024 voorlopig goedkeuren, gevolgd door een openbare raadpleging van 60 dagen, met een verwachte definitieve goedkeuring in mei 2025. De Vlaamse overheid zal doorgaan met de selectie van het ontwerpteam, zodat het project kan worden afgestemd op het nieuwe bestemmingsplan.

Foto stad Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten