• 17/07/2024

Stad Antwerpen heeft bijzondere samenwerking met Lady Gaga

ANTWERPEN – Lady Gaga deelde dit weekend op haar Instagram-account, die meer 47 miljoen volgers telt, een foto waarop ze een jas draagt van Florentina Leitner, die als masterstudent in juni afstudeerde aan de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. De jas maakt deel uit van een outfit die Florentina Leitner vorig jaar ontwierp in opdracht van stad Antwerpen, in samenwerking met de Antwerpse Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Tom Eerebout, stylist van Lady Gaga.

Antwerpen is trots op zijn reputatie als vooruitstrevende modestad en wil die graag nog meer in de kijker zetten. Daarom lanceerde de stad in 2019 de campagne Dressed by Antwerp.  Tom Smith, zanger van Editors, en olympisch kampioene Elodie Ouedraogo, poseerden toen in nieuwe creaties van modestudenten Nick Haemels en Shuting Qiu. Zo deelden deze beroemde fans hun liefde voor Antwerpse mode. Vorig jaar ging de stad op zoek naar een nieuwe fan. En dat werd er eentje van formaat.

Het is geen geheim dat Lady Gaga een liefhebber is van Antwerpse mode. Ze droeg al verschillende keren outfits van jong Antwerps talent. Dit was voor de stad de aanleiding om contact op te nemen met Tom Eerebout, de stylist van Lady Gaga, en de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen om zo een vervolg te breien aan de Dressed by Antwerp-campagne. Wat volgde was een bijzondere samenwerking.

Claude Marinower (Open Vld), schepen voor marketing en communicatie: ‘Enorm trots dat één van de grootste celebrities ter wereld een Antwerps ontwerp draagt én dit ook nog eens in de kijker zet op haar Instagram. Antwerpen is wat mode betreft al een wereldtopper en erg invloedrijk, maar dit overtreft alles. We zetten Antwerpen nog meer op de kaart voor modestudenten, ontwerpers, bedrijven, shopping- én modeliefhebbers.’

Stad Antwerpen werkte samen met de Modeafdeling van de Antwerpse Academie en Tom Eerebout een opdracht uit om wereldster Lady Gaga te kleden. Tom selecteerde uit de ontwerpen van negen masterstudenten dat van Florentina. De Oostenrijkse Florentina Leitner, die in juni vorig jaar afstudeerde aan de Antwerpse Modeafdeling, inspireerde zich voor de outfit op haar mastercollectie ‘Midnight Vertigo’: ‘Ik ben in dezelfde stijl gebleven van mijn eigen afstudeercollectie, maar heb wel het een en ander aangepast zodat het meer Lady Gaga’s stijl zou zijn. Zo gebruikte ik bijvoorbeeld een feller roze. Het pronkstuk is de jas in nepbont. Ik wist gewoon zeker dat Gaga er geweldig in zou uitzien.’ Bekijk hier the making-of van de volledige outfit: https://youtu.be/-nxqWtETw6c.

Nog een heleboel beroemdheden dragen Antwerpse mode. Zo draagt Tilda Swinton vaak creaties van Haider Ackermann. Kanye West is op zijn beurt fan van Vetements, het label dat Demna Gvasalia oprichtte, en Martin Margiela. Voormalig first lady Michelle Obama, Beyoncé en Jake Gyllenhaal werden gespot in creaties van Dries Van Noten. Madonna pronkte vorige zomer nog met een outfit van Walter Van Beirendonck op haar Instagram-account. Lady Gaga werd ook al in Antwerpse creaties gespot van aanstormend talent, zoals een ring van Dries Criel en een jas van Casper Werner. Oud-studente Minju Kim werd vorig jaar bovendien uitgeroepen tot winnaar van het eerste seizoen van Netflix’ Next in Fashion en Sander Bos was vorig jaar te zien als finalist in de Amerikaanse reality show Making the Cut op Amazon Prime met Heidi Klum en Tim Gunn. (EM / Foto Marnik Boekaerts)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten