• 12/10/2024

Stad Antwerpen gaat zelf op zoek naar extra redders voor eigen zwembaden

BORGERHOUT – De zwembaden in Vlaanderen, ook de Antwerpse, kampen met een redderstekort. Stad Antwerpen start nu met een extra initiatief om impact op de dienstverlening te voorkomen en organiseert zelf een opleidingstraject vanaf volgende maand, voor zowel interne als externe kandidaten.

Sinds 2010 is hoger redder een knelpuntberoep en dat is anno 2023 nog steeds zo. Redders zijn nochtans een essentiële schakel in het openhouden van de tien stedelijke zwembaden. Ondanks een permanente vacature stelt ook stad Antwerpen vast dat ze via de klassieke wervingskanalen te weinig redders vindt. Dat zorgt momenteel voor structurele tekorten in de planning van de stedelijke zwembaden.

Om de openingsuren zoveel mogelijk te vrijwaren en te zorgen dat alle Antwerpenaren kunnen blijven genieten van de stedelijke infrastructuur, wil de stad actief werken aan een structurele oplossing. Eén van de drempels in de aanwervingsprocedure is dat kandidaten al een reddersdiploma moeten behaald hebben. Via het eigen gratis opleidingstraject wil Antwerpen nu die drempel wegwerken en zo meer kandidaten aantrekken.

Het opleidingstraject tot redder zal toegankelijk zijn voor zowel mensen die al voor de stad werken als externe kandidaten. De sollicitanten doorlopen eerst een selectie. Enkel kandidaten die voldoende scoren op alle competenties, die slagen in de zwemproef en de nodige motivatie en engagement tonen om een opleiding te volgen en als redder aan de slag te gaan, komen in aanmerking voor de opleiding. Het traject bevat 23 uur theorie en 41 uur praktijk. Het kan door interne kandidaten gevolgd worden tijdens de werktijd, en alle kandidaten krijgen gratis zwemtickets zodat ze na de werkuren extra kunnen trainen.

Pas na het volledig afronden van de opleiding en het daarbij behalen van het hoger reddersdiploma, kan een kandidaat aangesteld worden als redder en in dienst komen met een contract van onbepaalde duur. In tussentijd blijven interne kandidaten hun huidige job uitvoeren totdat ze het diploma behalen. Externe medewerkers komen in dienst op een (tijdelijk) lager functieniveau als toezichter binnen de zwembaden tot zij het diploma hoger redder behaald hebben. Zo kunnen zij meteen praktijkervaring opdoen.

Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport : ‘Levensbelangrijke redders vinden en binden is en blijft een weg vol hindernissen. Met dit opleidingstraject zonder diplomavereiste nemen we een groot struikelblok weg. Je hoeft geen redder te zijn, je kan het worden. Op kosten van de stad en onder de deskundige en intensieve begeleiding van een professional. Externe kandidaten worden bovendien heel bewust onmiddellijk mee in het bad te getrokken als toezichter zodat ze on-the-job de zwembadwerking, het takenpakket en de collega’s leren kennen. Zo willen we hen nog beter klaarstomen voor het grote werk, voor vast werk.’

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor personeel : ‘Klantgericht werken is de Antwerpenaar helpen. In dit geval, de Antwerpenaar die graag zwemt. Klantgericht werken is ook samen oplossingen bedenken. Dat doet de stad Antwerpen vandaag. We gaan creatief en doelgericht met het knelpuntberoep van redder aan de slag. Toch wordt de lat voor de redders niet lager gelegd: de veiligheid in onze zwembaden blijft de eerste prioriteit.’ Aangezien het openluchtseizoen een drukke zwemperiode is in Antwerpen met de openingen van zwemvijver Boekenberg en zwembad De Molen, wil stad Antwerpen voldoende redders hebben tegen het voorjaar. De selectie zal daarom plaatsvinden in november, zodat het opleidingstraject in januari kan starten. Geïnteresseerden voor het opleidingstraject kunnen op vrijdag 27 oktober om 9 uur een infosessie bijwonen in zwembad Groenenhoek in Berchem.

Foto’s Sylvie MICHELE 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten