• 23/05/2024

Sportkampioenen gehuldigd in district Antwerpen, stadsgedicht voorgesteld

ANTWERPEN – Gisteren werden maar liefst 75 individuele sporters, zes clubs en 44 teamprestaties gevierd tijdens het jaarlijkse sportgala van district Antwerpen en de sportraad.

Naast gouden medaillewinnaar Peter Genyn, paralympiër bij de club Wapper, kwamen ook heel wat andere sporters op het podium. Zo werden tijdens het sportgala ook jonge zwemmers, voetballers en atleten gehuldigd die zich volop inzetten voor hun sport.

De zes gehuldigde clubs, Brabo, Wapper, Dosporta, BVAC, Royal Yachtclub en Wielervrienden De Pelikaan, zijn stuk voor stuk clubs met een verhaal. Zo is Dosporta een club voor dove leden, die vooral in het bowling sterk presteert. Wielervrienden De Pelikaan is de grootste wielerclub van het district en wint zowat elke retro-wielerkoers. En aan het Galgenweel werden er in het zeilen door RYCB opnieuw prijzen weggekaapt.

Er werden ook twee jubilea gevierd. Wapper, de club die actief is in G-sporten, bestaat dit jaar 50 jaar. City Pirates bestaat 100 jaar en is actief in verschillende wijken van Antwerpen. Ook in district Antwerpen is de club actief in Luchtbal, Linkeroever en Dam. De club telt intussen 75 ploegen in competitie en meer dan 1 400 voetballende leden.

Charlie Van Leuffel (N-VA), schepen voor sport: ‘Met deze huldiging zien we weer hoeveel talent er leeft in ons district en hoe een ruim en inclusief aanbod er is. Sport is er voor iedereen, jongeren, senioren, mensen met een beperking. Op alle niveaus worden fijne prestaties neergezet. Daar kunnen we trots op zijn.’

Het lezersplatform Antwerpen Leest bestaat vandaag – Wereldboekendag – exact twee jaar. Proza-K schreef voor deze verjaardag een stadsgedicht over leesplezier.

Antwerpen Leest is een digitaal platform dat alles verzamelt in Antwerpen dat een lezer begeert. Op www.antwerpenleest.be, waar je het stadsgedicht ook kan lezen, staan ondertussen meer dan 1 000 leestips, 50 favoriete leesplekjes en 62 artikels van een 600-tal stadslezers.

Alle stadsbewoners die graag lezen kunnen ook zelf stadslezer worden en boekentips delen. Antwerpen Leest is een echte community van mensen die van lezen houden en alle literaire organisaties in Antwerpen actief zijn. Het is de uitgelezen plek waar je ontdekt wat er reilt en zeilt in Antwerpen inzake boeken, lezen en literatuur.

Vanmiddag stond in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de performance van Proza-K van hun eerste stadsgedicht op het programma. Proza-K is een dichtersduo dat bestaat uit Yves Kibi Puati Nelen en Cleo Klapholtz (zie foto). Ze schreven voor Antwerpen Leest het stadsgedicht ‘Verdwalen in verhalen’ over het plezier van lezen.

Aansluitend konden er tijdens een boeken-speeddate leestips uitgewisseld worden en werd iedereen getrakteerd op een drankje en een klein cadeau. Tevens werd de videoclip gelanceerd die Jasper Leonard maakte met Proza-K waarin ze hun stadsgedicht performen tussen de boeken in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. (EM / Foto Antwerpen Boekenstad)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten