• 20/06/2024

Sporting A geeft subsidies aan erkende clubs die investeren in energiebesparing

ANTWERPEN – Heel wat erkende Antwerpse sportverenigingen kunnen dit jaar opnieuw rekenen op investeringssubsidies van Sporting A. Dit jaar verleent de stad ruim twee miljoen euro subsidies, met extra aandacht en budget voor energiebesparende maatregelen.

Bovenop de voorziene investeringssubsidies voor infrastructuur, materiaal en jeugdwerking trekt Sporting A een budget uit voor erkende clubs die investeren in de installatie van hernieuwbare energiesystemen en/of energiebesparende maatregelen. Het gaat onder meer om het installeren van zonnepanelen, warmtewisselaars voor douches en/of vloerverwarming, het vervangen van boilers en condensatieketels, het isoleren van buitenmuren en het overschakelen op ledverlichting. Bij zulke projecten zal Sporting A maximaal 70 procent van de investeringskost dragen, voor een totaal van 200 000 euro.

Sporting A presenteerde dit extra budget voor energiemaatregelen bij Tennis- en padelclub Borgerweert op Linkeroever. Deze club investeert met steun van de stad Antwerpen al tien jaar in energiebesparende maatregelen. Zo wordt aan Borgerweert nu 10 000 euro uit deze extra infrastructuursubsidies toegekend, voor zonnepanelen. Het voorbeeld van club Borgerweert vormde voor Sporting A een inspiratiebron voor andere sportclubs.

Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘Een solide Antwerps sportbeleid staat of valt met de vitaliteit van onze sportclubs. Deze stevige subsidieronde bewijst dat Sporting A hen niet loslaat. Ik stel met plezier vast dat bepaalde sportclubs het voortouw nemen en anderen inspireren om zo energieneutraal mogelijk te worden, wat goed is voor de clubkas én het milieu. Financiële steun is broodnodig om de transitie te maken naar een duurzame, toekomstbestendige en betaalbare clubwerking, maar ook gericht informeren is cruciaal. Daarom organiseert Sporting A ook enkele infosessies, waarbij een energie-expert uitgebreid komt toelichten hoe de clubs hun energieverbruik in kaart kunnen brengen, en op welke manier ze op korte en lange termijn hun energiefactuur kunnen drukken.’ De volgende twee informatieavonden voor de clubs vinden plaats in Wilrijk en Ekeren.

Ook voor andere infrastructurele ingrepen konden clubs een subsidieaanvraag indienen. Ter opwaardering van de bestaande sportinfrastructuur investeren ze bijvoorbeeld in het renoveren van daken, het opknappen van het sanitair, de aanleg van weersbestendige tennisbanen of kunstgrasvelden en het plaatsen van draadomheining. 117 erkende Antwerpse sportclubs zien hun aanvraag goedgekeurd, zij ontvangen samen ruim 1,24 miljoen euro aan infrastructuursubsidies. ​Voor investeringen in sportgerelateerd materiaal kunnen 142 clubs rekenen op in het totaal bijna bijna 390 000 euro.

Naast de materiaal- en infrastructuursubsidies kunnen sportverenigingen aanspraak maken op een toelage voor sporttechnische vooruitgang voor de ondersteuning van een gestructureerde en duurzame jeugdwerking. 143 clubs voldoen aan de voorwaarden en krijgen in totaal een ondersteuning van 250 000 euro. ​ Info over de informatieavonden: ​ https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/sportverenigingen/nieuws/infosessies-energiebeheer-in-je-sportclub.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten